Ce a susţinut creşterea cu 33% în T1/2023 acţiunilor Bursei de Valori Bucureşti, operatorul pieţei de capital din România?
De la începutul anului, acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, înregistrează o creştere de 33,1%, pe fondul unor tranzacţii de 8,3 milioane de lei, având de altfel cea mai bună dinamică din indicele de referinţă BET.
♦ Alin Brendea, Prime Transaction: Dinamica, susţinută probabil de listarea Hidroelectrica şi relansarea pieţei derivatelor.
De la începutul anului, acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, înregistrează o creştere de 33,1%, pe fondul unor tranzacţii de 8,3 milioane de lei, având de altfel cea mai bună dinamică din indicele de referinţă BET.
Prin comparaţie, benchmarkul s-a apreciat cu 4,7% în 2023%, iar a doua cea mai bună performanţă din BET aparţine companiei de distribuţie şi logistică Aquila (AQ), cu 24,6%.
Evoluţia acţiunii BVB vine după ce compania a fost performerul indicelui principal de anul trecut, când a avut un avans de 38,4%. Cum se poate explica însă raliul de anul acesta? „Creşterea acţiunilor BVB în anul curent este susţinută şi continuă evoluţia pozitivă din a doua parte a anului trecut. Întrucât dinamica preţului de tranzacţionare o depăşeşte pe cea a rezultatelor financiare din ultima perioadă, interesul în creştere pentru acţiunile BVB ar putea fi ancorat în perspectivele companiei“, spune Alin Brendea, director de operaţiuni la Prime Transaction.
Săptămâna trecută, BVB a atins un maxim istoric de 45,1 lei pe unitate, depăşind astfel recordul anterior de 45 de lei, atins la jumătatea lunii ianuarie 2011. În T4/2022 şi T1/2023, acţiunile societăţii au urcat cu peste 40%, arată datele Bursei. Dinamica ajunge la plus 68,5% în ultimele 12 luni, pe un rulaj de aproape 30 mil. lei. Preţul actual de tranzacţionare este de 47 lei pe acţiune.
„Listarea Hidroelectrica, ce ar putea oferi un argument hotărâtor pentru calificarea ca piaţă emergentă în toate clasificările importante de gen şi ar putea determina o creştere a lichidităţii pieţei în ansamblu, ar putea fi unul din motive. Perspectivele privind noul segment de activitate şi de business – piaţa derivatelor – ar putea fi un alt motiv”, adaugă reprezentantul societăţii de brokeraj.
Debutul la BVB al celui mai mare producător local de energie electrică este estimat pentru finele S1/2023 şi ar putea marca cea mai mare ofertă publică de vânzare de acţiuni (IPO) din estul Europei, peste cea efectuată de retailerul polonez Allegro. în plus, listarea ar putea aduce România la statutul de piaţă emergentă din partea Morgan Stanley şi deci mai aproape de investitorii instituţionali globali.
„De asemenea, nu poate fi exclusă dorinţa unora dintre acţionari de a-şi consolida poziţia în structura de acţionariat a societăţii. Trendul de creştere pare să fie in desfăşurare, nu putem şti dacă va continua sau unde se va opri.”
BVB Group, care include Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central şi CCP.RO, a avut venituri operaţionale de 56 de milioane de lei anul trecut, plus 22% faţă de 2021, şi un profit net de 10,4 milioane de lei la nivel de grup, dublu prin comparaţie cu anul precedent. Grupul vizează anul acesta venituri în urcare cu 41% şi un profit în creştere cu 63%.
Conform planului de afaceri şi buget al BVB, succesul ofertei Hidroelectrica are potenţialul de a relansa piaţa primară, existând un număr semnificativ de alte societăţi care şi-au manifestat interesul de a se finanţa prin mecanismele bursei şi poate ajuta la obiectivul de promovare la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, a cărui îndeplinire poate avea drept efect o creştere considerabilă a participării investitorilor străini la BVB.
Totodată, avansul acţiunii BVB are loc şi în contextul în care investitorii privesc cu interes perspectivele oferite de Contrapartea Centrală, prin intermediul căreia se relansează piaţa instrumentelor derivate.
Pe de altă parte, lichiditatea pieţei a fost îmbunătăţită anul trecut de ofertele de vânzare de titluri de stat Fidelis. Programul Ministerului Finanţelor a debutat anul acesta cu ediţia a unsprezecea, în care donatorii de sânge beneficiază de o dobândă preferenţială de 7,7%.
Pentru 2023, BVB prognozează o majorare de 27% a cheltuielilor operaţionale, la 28,9 milioane de lei, în vreme ce marja operaţională ar creşte de la 30% la 37%. Marja netă vizată de operator este de 39%, cu cinci procente peste cea din 2022.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro