Ce înseamnă proptech, asemănător cu conceptul de fintech dar pentru imobiliare: Cum ajung clădirile din China să urmărească modul în care oamenii trăiesc

Autor: Alex Ciutacu Postat la 06 iulie 2019 120 afişări

Ce înseamnă proptech, asemănător cu conceptul de fintech dar pentru imobiliare: Cum ajung clădirile din China să urmărească modul în care oamenii trăiesc

Fintech-urile schimbă modul în care oamenii au acces la servicii financiare, modul în care împrumută bani, investesc sau plătesc. În acelaşi timp, un nou tip de tehnologie se remarcă în China – o tehnologie care alterează modul în care oamenii din oraşe interacţionează cu mediul în care trăiesc.

Acest tip de tehnologie se numeşte proptech, de la property technology, şi reprezintă modul în care companiile utilizează noile tehnologii, precum big data şi machine learning pentru a ajuta indivizii şi companiile să cumpere, vândă şi să administreze imobiliare, potrivit Bloomberg.

În perioada 2013-2017, investiţiile în proptech-uri au ajuns la 7,8 miliarde dolari la nivel global, China reprezentând circa 36% din acest total. Mai mult, în 2018, nivelul investiţiilor în proptech-uri a ajuns la aproape 20 miliarde dolari, potrivit datelor agregate de firma de cercetare Venture Scanner.

„În China, există un ecosistem extrem de dinamic de proptech-uri, destul de matur şi avansat în mai multe privinţe”, notează Anthony Couse, CEO-ul gigantului de investiţii în imobiliare LaSalle pentru pieţele din Asia.

Prin urmare, companiile din industrie folosesc baze de date, camere cu recunoaştere facială şi alte tipuri de tehnologie pentru a îmbunătăţi experienţele clienţilor.

Avantajul pieţei din China este convenienţa în ceea ce priveşte conceptul de privacy, care nu este accentuat ca în Europa sau America. Totuşi, dezvoltatorii imobiliari trebuie să fie atenţi în continuare la modul în care accesează şi utilizează datele personale.

Una dintre companiile de proptech din China, Dalian Wanda Group – care are mall-uri în portofoliu – a utilizat tehnologii de recunoaştere compotamentală pentru a urmări modul în care clienţii se comportă în mall-uri, cât de mult stau în faţa unui magazin şi dacă ies sau nu cu o sacoşă din respectivul magazin.

Aceeaşi tehnologie analizează vârsta, genul şi tiparul comportamental al unei persoane, permiţând proprietarului clădirii să optimizeze performanţa chiriaşilor din mall.

Tehnologia Huiyun este utilizată în circa 280 de malluri Wanda Plazas din China, cu peste 10.000 de senzori în fiecare mall. Senzorii mai detectează căldura, nivelul de umiditate, calitatea aerului şi consumul de energie.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.