Ce moştenire lasă François Bloch după 7 ani la conducerea BRD-SocGen: activele s-au majorat cu 50%, creditele au crescut cu circa 30%, iar banca a fost pe profit în fiecare an din 2016 şi până în 2023

Autor: Claudia Medrega Postat la 21 septembrie 2023 79 afişări

Francezul François Bloch, 56 de ani, care era desemnat în 2016 să preia conducerea BRD-SocGen, a decis să plece din 26 septembrie 2023 de la cârma băncii româneşti cu capital francez, urmând să preia alte responsabilităţi în cadrul grupului Societe Generale.

Ce moştenire lasă François Bloch după 7 ani la conducerea BRD-SocGen: activele s-au majorat cu 50%, creditele au crescut cu circa 30%, iar banca a fost pe profit în fiecare an din 2016 şi până în 2023

Pentru poziţia de nou CEO al BRD a fost desemnată Maria Rousseva, fost membru al Comitetului Director al BRD şi din 2022 şi deputy CEO global corporates al BRD.

Francezul François Bloch, 56 de ani, care era desemnat în 2016 să preia conducerea BRD-SocGen, a decis să plece din 26 septembrie 2023 de la cârma băncii româneşti cu capital francez, urmând să preia alte responsabilităţi în cadrul grupului Societe Generale.

„De când am venit, am avut în minte câteva mari obiective pe care le-am urmărit pe tot parcursul mandatului: BRD trebuie să evolueze, să se dezvolte, să se modernizeze. Nu aş putea să menţionez fiecare proiect important, însă le-aş putea subsuma pe toate ideii de reformă, reorganizare şi eficien­tizare a proceselor. BRD este astăzi o bancă solidă şi modernă, pregătită pentru prezent şi viitor“, a spus, după 7 ani în fruntea BRD, Fran­çois Bloch, citat de Business Magazin.

Când François Bloch era desemnat să preia conducerea BRD ca CEO, în 2016, banca tocmai pierdea locul 2 ocupat tradiţional o bună perioadă de francezi şi cobora pe poziţia 3 în topul celor mai mari bănci, cu o cotă de piaţă de aproape 13%.  Între timp, BRD s-a menţinut pe podium pe locul 3, în timp ce cota de piaţă după active a subsidiarei din România a grupului francez Société Générale a scăzut spre 10% (în 2022 şi S1/2023), în condiţiile în care banca a mizat doar pe creşterea organică şi nu a făcut achiziţii.

Totuşi, activele totale ale BRD s-au majorat din 2016 şi până în prezent cu aproape 50%, la 74,5 mld. lei, după ce la final de 2022 aveau un plus de 40%. BRD a fost pe profit în fiecare an din 2016 şi până în 2023. Iar câştigul băncii era la final de 2022 în jurul a 1,3 mld. lei, în timp ce pentru tot anul 2016 banca raportase un profit mult mai mic, de circa 728 mil. lei.

Comparativ, doar în S1/2023, BRD a obţinut un profit net de 752 mil. lei, în creştere cu 22% faţă de rezultatul din S1/2022.

Creditele acordate de BRD au crescut pe durata mandatului lui Bloch cu circa 30% faţă de soldul din 2016, până la un volum de 35,5 mld. lei la sfârşitul anului 2022. Iar până la final de S1/2023 soldul finanţărilor a avansat până la 37,3 mld. lei.

"Într-adevăr, o schimbare este şi un moment pentru un bilanţ. Acum, după aproape 7 ani în România, îmi face plăcere să fac acest bilanţ. Aşadar, am ajuns aici în vara anului 2016 ca să preiau o bancă aflată într-o perioadă de avânt odată cu relansarea economiei româneşti după resorbirea efectelor crizei economice. Am găsit o bancă dinamică, cu o echipă experimentată şi solidă, cu oameni entuziaşti, cu multe idei şi iniţiative", mărturiseşte Bloch.

BRD-SocGen a fost într-o creştere constantă şi permanentă şi acesta este cel mai important aspect, ca la final să existe un plus, este de părere şeful băncii. Fireşte, creşterea a fost posibilă într-un context portant, cu o economie românească în expansiune, care a putut susţine şi ambiţiile băncii de creştere.

"Activele au crescut cu aproximativ 50% în condiţiile în care am traversat cu toţii o perioadă teribilă de aproape 3 ani, marcată de pandemia de COVID, urmată de o perioadă, încă în desfăşurare, de inflaţie ridicată. Suntem printre actorii principali ai pieţei atât în retail, cât şi în corporate, cu anumite zone de excelenţă în care suntem lideri de exemplu în factoring. Am finanţat economia românească în timpul pandemiei Covid, implicându-ne în toate programele guvernamentale de sprijinire a întreprinzătorilor, am contribuit la susţinerea dezvoltării IMM-urilor şi a marilor companii. Creşterea creditării, în ultimii câţiva ani, este exprimată cu două cifre în cazul băncii noastre. Cred că nu greşesc când spun că BRD şi-a făcut datoria faţă de economia românească".

FranÇois Bloch, al patrulea director al BRD după 2009, este un bancher cu experienţă internaţională, atât în retail, cât şi în investment banking, care a lucrat în Franţa, Germania, SUA şi Rusia. Înainte de a prelua conducerea BRD-SocGen în 2016 (oficial în 2017) de la Philippe Lhotte, Bloch a fost prim-vicepreşedinte executiv la Rosbank, subsidiara din Rusia a grupului francez Societe Generale. Absolvent al Şcolii Naţionale de Statistică şi Administrare Economică din Paris în 1990, FranÇois Bloch ezita la început între o carieră în asigurări, ca actuar, şi una în finanţe, ca trader. El şi-a parcurs întreaga carieră în cadrul grupului Societe Generale pornind de la poziţiile de broker şi ulterior director al departamentului de brokeraj în cadrul Societe Generale, Frankfurt.

Principalii indicatori financiari ai BRD în 2022 şi variaţia faţă de 2016

Indicatori            Anul 2022           Variaţia vs 2016 (%)

Profit net (mld. lei)         1,3 mld. lei         +80%

Venit net bancar (mld. lei)           3,3         +25%

Credite (mld. lei)             35,5       +30%

Depozite (mld. lei)           57          +35%

Active totale (mld. lei)    71,5       +41%

Cota de piaţă active (%)  10%       -3pp

Sursa: BRD

Până la final de S1/2023, activele BRD au ajuns la la 74,5 mld. lei, având un avans de 50% faţă de 2016, soldul creditelor a urcat până la 37,3 mld. lei, în creştere cu 36%. În S1/2023, BRD a ob?inut un profit net de 752 mil. lei, cât câştigul din tot anul 2016.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.