Ce se întâmplă dacă cea mai îndatorată ţară din lume ar fi forţată să îşi restructureze datoria? Investitorii se aşteaptă la un măcel
Goldman Sachs Group, una dintre cele mai mari bănci americane, nu consideră încă restructurarea datoriei Libiei drept o necesitate iminentă, însă analizează cât ar putea recupera investitorii, încât cea mai îndatorată ţară din lume se clatină în pragul crizei financiare, potrivit Bloomberg.
Pe baza scenariului celor de la Goldman, investitorii străini ar recupera circa 35 de cenţi la dolar, susţine Farouk Soussa, economist în cadrul Goldman Sachs.
Însă el susţine că orice restructurare a datoriei ar da prioritate băncilor spre recuperearea datoriilor, ceea ce înseamnă că „valoarea reală pe care o vor recupera” ar fi semnificativ diferită pentru a evita un colaps total al economiei.
Creditorii local sunt printre cei mai mari deţinători ai datoriei Libiei.
Incertitudinea şi instabilitatea politică corelate cu o creştere economică redusă ridică întrebări cu privire la momentul în care economia Libiei se va prăbuşi şi cum va afecta mai departe o regiune devastată de războiul din Siria şi de tensiunile dintre Israel şi Hezbollah.
Datoria Libiei a crescut cu 280 puncte de bază şi a trecut de 800 de puncte anul trecut, ceea ce o transformă în a treia cea mai prost performantă economie din lume, potrivit datelor Bloomberg.
În raportul său, Soussa arată că este puţin probabil ca datoria să devină sustenabilă prin modificări fiscale deoarece asta ar însemna o reducere masivă şi rapidă a dobânzilor de referinţă sau o creştere economică substanţială. În timp ce ambele par posibile, ambele sunt „mult dincolo de controlul reglementatorilor, şi depind foarte mult de dezvoltarea economică şi politică a regiunii”, scrie acesta în raportul asupra datoriei Libiei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro