Ce se intampla, doctore?
Cand facem gripa, mergem la medicul de familie, care ne prescrie o reteta. Cu aceasta, ne ducem la farmacie, de unde cumparam medicamentele. Daca ni se imbolnaveste pisica, o ducem la medicul veterinar, care ii prescrie un tratament, dar ne si vinde medicamentele.
Cand facem gripa, mergem la medicul de familie, care ne prescrie o reteta. Cu aceasta, ne ducem la farmacie, de unde cumparam medicamentele. Daca ni se imbolnaveste pisica, o ducem la medicul veterinar, care ii prescrie un tratament, dar ne si vinde medicamentele.
Daca situatia se repeta, este posibil ca bolnavul sa mearga direct la farmacie pentru a-si lua acelasi tratament. Iar proprietarul animalului bolnav ar putea merge la o farmacie veterinara pentru a cumpara medicamentul prescris data trecuta de veterinar. Nu pentru mult timp insa.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, mersul la farmacie pentru a lua un antibiotic pentru pisica bolnava nu va mai reprezenta o alternativa. Reprezentantii companiilor din domeniul produselor farmaceutice de uz veterinar sustin ca peste cativa ani medicamentele pentru animale vor fi vandute doar de catre medici.
Astfel, in cativa ani, farmaciile de uz veterinar ar putea disparea, apreciaza specialistii din domeniu, pentru a respecta normele europene.
"In Uniunea Europeana, fluxul de medicamente veterinare se realizeaza doar prin medic, de la distribuitor catre pacienti", spune Ferenc Korponay, director general al companiei Maravet SRL din Baia Mare, care importa si distribuie produse de uz veterinar.
Conform legislatiei din
Medicul veterinar poseda un atestat de libera practica - are dreptul de a consulta, prescrie, vinde si administra medicamentele. Iar unii dintre cei 4.000 de medici chiar si-au deschis farmacii.
Astfel ca traseul de circulatie al medicamentele de uz veterinar difera foarte mult de cel al produselor pentru oameni.
Producatorul de medicamente umane nu are voie sa faca si distributie, iar distribuitorii nu pot detine farmacii. In schimb, in sistemul veterinar se incearca scurtarea lantului de distributie.
Unul dintre motive este si faptul ca preturile nu sunt deloc reglementate, iar numarul mai mic de intermediari duce la un adaos comercial mai mic. In cazul medicamentelor de uz uman, preturile medicamentelor si adaosurile comerciale maximale sunt stabilite de catre stat.
Dar principalul motiv este controlul mult mai strict asupra tratamentelor aplicate animalelor. Daca un bolnav isi ia tratamente "dupa ureche", in cel mai rau caz isi face rau lui insusi, in timp ce un proprietar care administreaza medicamente animalelor sale fara a consulta un medic veterinar poate afecta mult mai multe persoane, explica Korponay. Insa nu este vorba de proprietarul unui caine sau al unei pisici de rasa, ci de fermierii cu zeci sau chiar sute de animale, ale caror produse sunt destinate consumului uman.
De exemplu, laptele unei vaci careia i s-au administrat antibiotice nu trebuie sa fie consumat de oameni o perioada de timp - in care produsul se elimina din organismul animalului. Si asta pentru ca persoanei care consuma laptele respectiv i se poate dezvolta o imunitate la respectivul antibiotic, ce- ea ce ar face ca un viitor tratament sa nu mai dea rezultate. Ca urmare, pentru a evita problemele de calitate ale alimentelor, un control mai sever din partea medicilor este incurajat si legislativ.
Ceea ce il face pe Lucian Gabor, director comercial al Farmavet SA, sa afirme: "In contextul aderarii la Uniunea Europeana, farmaciile vor disparea". Farmavet este fosta centrala farmaceutica zooveterinara, care a fost privatizata in 1998 si este acum una dintre cele mai importante companii din domeniul medicamentelor veterinare, cu vanzari de 11-12 milioane de euro.
"Vor ramane doar depozitele de medicamente, care insa nu vor vinde cu amanuntul, ci doar catre medici", considera Gabor. Farmavet are activitati de productie, distributie, dar si de vanzare en-detail prin reteaua proprie de farmacii.
Si atunci ce vor face cu farmaciile proprii? "Probabil ca le vom transforma in pet-shop-uri", spune directorul comercial al companiei.
Pet-shop-urile sunt magazine care vand produse pentru animale, cum ar fi hrana, accesorii, jucarii etc., dar nu au dreptul sa vanda si medicamente.
Ce-i drept, nimeni nu-l impiedica pe medicul veterinar ca, pe langa cabinetul de consultatii, sa aiba si un punct de vanzare a medicamentelor. Mai ales ca fara vanzarea de medicamente, nu ar putea supravietui pe piata, apreciaza Korponay.
In
Iar pentru a aproviziona toti acesti medici, pe piata activeaza mai multe zeci de firme de distributie de medicamente. "39 de firme importa medicamente de uz veterinar", afirma Magdalena Andresescu de la ANSVSA, carora li se adauga si o serie de producatori romani.
Chiar daca folosesc aceleasi terminologii, ba chiar si substante, distributia si comertul cu medicamente de uz uman si veterinar sunt foarte diferite. Spre deosebire de produsele pentru oameni, ale caror fabricanti lucreaza cu mai multe firme de distributie, in cazul celor de uz veterinar importatorii opereaza mai mult cu contracte de exclusivitate cu producatorii externi. Mai mult, acestea nu sunt singurele diferente dintre cele doua sisteme.
O alta deosebire majora este chiar va-loarea celor doua piete.
Nici o organizatie nu monitorizeaza piata medicamentelor veterinare. Dar companiile din domeniu estimeaza ca anual se vand in
Ferenc Korponay spune ca un studiu efectuat de o firma straina de cercetare eva-lueaza piata romaneasca la 27 de milioane de euro, cota de piata a Maravet fiind astfel de 10%. Spre comparatie, piata de medicamente umane este evaluata la circa un miliard de euro.
In urmatoarea perioada, piata va continua tendinta de crestere, pana la data aderarii. Analizand exemplul Ungariei, directorul Maravet crede ca si in
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro