Ce spune miliardarul Bill Gates despre ChatGPT, inteligenţa artificială dezvoltată de OpenAI. Acesta consideră că va schimba totul

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 22 martie 2023 240 afişări

Ce spune miliardarul Bill Gates despre ChatGPT, inteligenţa artificială dezvoltată de OpenAI. Acesta consideră că va schimba totul

Bill Gates, cofondatorul gigantului tech Microsoft, consideră că instrumentele de inteligenţă artificială dezvoltate de OpenAI, părintele ChatGPT, vor revoluţiona tot ce se ştie despre tehnologie şi vor schimba modul în care oamenii lucrează, comunică sau călătoresc, scrie Bloomberg.

"Dezvoltarea inteligenţei artificiale este la fel de importantă ca şi crearea microprocesorului, a computerului personal, a internetului şi a telefonului mobil. Va schimba modul în care oamenii lucrează, învaţă, călătoresc, primesc asistenţă medicală şi comunică între ei. Industrii întregi se vor reorienta în jurul său. Întreprinderile se vor distinge prin modul în care îl vor folosi" a scris Gates pe blogul său Gates Notes

Miliardarul şi filantropul în vârstă de 67 de ani vede promisiunea noii tehnologii ca fiind "cel mai important progres „de la interfaţa grafică cu utilizatorul", care a permis oamenilor să interacţioneze mai uşor cu computerele prin utilizarea pictogramelor, meniurilor şi ferestrelor şi a stabilit standardul pentru sistemele de operare moderne.

Gates s-a întâlnit cu echipa de la OpenAI încă din 2016, iar anul trecut i-a provocat să antreneze sistemul pentru a trece examenul de biologie Advanced Placement. Examenul le cere elevilor să gândească critic despre biologie. El a crezut că va dura câţiva ani, dar a fost nevoie de doar câteva luni pentru ca modelul de inteligenţă artificială cunoscut sub numele de GPT să obţină echivalentul unui 10 la un curs de biologie de nivel universitar.

OpenAI, susţinută acum de o investiţie suplimentară de 10 miliarde de dolari din partea Microsoft, a lansat săptămâna trecută GPT-4, cea mai recentă versiune a unui program complex de inteligenţă artificială care generează text. Acesta poate fi folosit şi pentru sarcini precum codificarea şi crearea de imagini, iar cea mai nouă versiune răspunde şi la întrebări despre imaginile furnizate de utilizator. OpenAI a lăudat succesul lui GPT-4 la testele standardizate, dar un profesor de la Universitatea Princeton şi un doctorand au susţinut într-o postare pe blog săptămâna aceasta că acestea ar putea fi repere greşite pentru a evalua capacitatea tehnologiei.

Gates, care îşi petrece cea mai mare parte a timpului implicat în Fundaţia Bill şi Melinda Gates, a declarat că este inspirat de potenţialul AI de a reduce unele dintre cele mai grave inegalităţi din lume, de la asistenţa medicală în ţările în curs de dezvoltare la schimbările climatice şi educaţie. Fundaţia sa va oferi mai multe detalii despre modul în care speră să folosească IA în lunile următoare, a spus el.

Cu toate acestea, Gates a recunoscut că tehnologia „ridică întrebări dificile cu privire la forţa de muncă, sistemul juridic, confidenţialitate, prejudecăţi şi multe altele”.

„Trebuie să ne asigurăm că toată lumea va beneficia de pe urma inteligenţei artificiale şi nu doar oamenii bogaţi. Guvernele şi filantropia vor trebui să joace un rol important în această dilemă pentru a rezolva problema inechităţii şi pentru a nu deveni parte a problemei. Aceasta este principala mea preocupare legată de inteligenţa artificială”, a mai scris Gates pe blog.

Miliardarul a remarcat de asemenea, ameninţarea "oamenilor înarmaţi cu inteligenţă artificială", concluzionând că guvernele trebuie să colaboreze cu companiile private pentru a stabili limite. Există, de asemenea, ceea ce el consideră a fi un risc pe termen mai lung – scenariul în care inteligenţa artificială care nu este aliniată cu oamenii sau care lucrează în opoziţie cu oamenii.

"Ar putea o maşină să decidă că oamenii sunt o ameninţare, să ajungă la concluzia că interesele sale sunt diferite de ale noastre sau pur şi simplu să nu-i mai pese de noi? Posibil, dar această problemă nu este mai urgentă astăzi decât era înainte de evoluţiile AI din ultimele luni", a concluzionat cofondatorul Microsoft.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.