Ce trebuie să ştie toţi românii care-şi ţin banii la bancă: Vedeţi aici toate detaliile

Autor: Alexandru Nanu Postat la 21 august 2023 205 afişări

Ce trebuie să ştie toţi românii care-şi ţin banii la bancă: Vedeţi aici toate detaliile

Conform legii privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare, depozitele bancare de la băncile din România sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), la care în acest an sunt înscrise 24 de instituţii de credit persoane juridice române.

FGDB garanteză, în present, depozitele bancare cu o valoare de până la 100.000 de euro, în cazul în care o bancă intră în insolvenţă şi nu mai are posibilitatea de a restitui sumele deponenţilor. În acest caz suma depusă va fi compensată prin restituire de către FGDB.

Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare reglementează acest aspect.

Legea defineşte următroarele aspecte:

“Depozit - orice sold creditor, inclusiv dobânda datorată, rezultat din fonduri aflate într-un cont sau din situaţii tranzitorii derivând din operaţiuni bancare curente şi pe care instituţia de credit trebuie să îl ramburseze, potrivit condiţiilor legale şi contractuale aplicabile, inclusiv depozitele la termen şi conturile de economii, care nu se regăseşte în niciuna dintre situaţiile prevăzute la alin. (5);”.

Toate băncile au obligaţia legală de a participa la o schemă de garantare a depozitelor, conform informaţiilor de pe site-ul FGDB.

Băncile care au statut de persoană juridică română participă la FGDB.

Actualmente, participă la FGDB 24 de instituţii de credit persoane juridice române, din care 22 de bănci şi Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP (Banca Centrală şi băncile cooperatiste afiliate), conform informaţiilor de pe site-ul FGDB.

Lista celor 24 de instituţii financiare din România (23 de bănci şi o cooperativă bancară) care participă la Fond:

Pe lângă cele 24 de instituţii financiare din România, FGDB garantează şi  depozitele deschide la instituţiile de credit din România ale instituţiilor de credit din alte state membre UE:

  • Depozitele deschise la sucursalele băncilor din state membre ale Uniunii Europene sunt garantate în ţările de origine. În România îşi desfăşoară activitatea opt astfel de sucursale, conform Registrului Instituţiilor de Credit al BNR, la data 31.07.2020.
  • ING BANK N.V. AMSTERDAM - Sucursala Bucureşti
  • BANQUE BANORIENT FRANCE S.A. - Sucursala România
  • CITIBANK EUROPE PLC, DUBLIN - Sucursala România
  • TBI Bank EAD Sofia - Sucursala Bucureşti
  • ALIOR BANK SA VARŞOVIA - Sucursala Bucureşti
  • BNP PARIBAS PERSONAL FRANCE S.A. PARIS - Sucursala Bucureşti
  • BNP Paribas S.A. PARIS - Sucursala Bucureşti
  • BANK OF CHINA (Central and Eastern Europe) Limited, Sucursala Bucureşti *
  • PKO Bank Polski S.A. VarşoviaSucursala Bucureşti**
  • REVOLUT BANK UAB, Sucursala România***

* până la data de 20.05.2020 a fost înscrisă sub denumirea Bank of China (Hungary) Budapesta Sucursala Bucureşti; deschiderea operaţională a sucursalei cel mai târziu la data de 01.09.2020.

** Sucursala intenţionează să înceapă activitatea la data de 01 ianuarie 2023

*** Sucursala intenţionează să înceapă activitatea la data de 06 iunie 2023

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
garantare,
romania,
institutii,
credit

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.