Ce trend se discută în America: Angajaţii care vor să lucreze de acasă, dar se mută în zone mai ieftine, trebuie să accepte şi reducerea pachetului salarial

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 19 octombrie 2020 487 afişări

Ce trend se discută în America: Angajaţii care vor să lucreze de acasă, dar se mută în zone mai ieftine, trebuie să accepte şi reducerea pachetului salarial

În vară, sub ameninţarea extinderii pandemiei de COVID-19, gigantul american Facebook şi-a anunţat angajaţii că nu se vor întoarce la birou până la mijlocul anului viitor.

Acum 12 zile, Microsoft a anunţat pe blogul companiei că îi lasă pe angajaţi să lucreze de acasă pe termen nelimitat.

Conform unui articol din Wall Street Journal, cel mai cunoscut ziar de business din lume – Relocation pay cuts ruffle Silicon Valley –, ceea ce au uitat aceste mari companii să spună public este că această schimbare a modului de lucru ar putea aduce şi modificarea pachetelor salariale, în sensul reducerii lor.

În cazul Microsoft, un angajat trebuie să primească aprobarea companiei dacă vrea să lucreze de acasă, dar într-o altă localitate faţă de oraşul unde lucra până acum. Iar dacă se mută într-o zonă sau într-un oraş mai ieftin, pachetul salarial se va modifica, adică se va reduce corespunzător.

La fel este şi în cazul Facebook, scrie Wall Street Journal.

Stribe, un alt gigant american de tehnologie care procesează plăţile de pe Internet, le-a oferit angajaţilor din San Francisco, New York, Seattle, un bonus de 20.000 de dolari pentru relocare, dar apoi trebuie să accepte o reducere a salariului cu 10%.

De asemenea, VMware, un furnizor de software pentru cloud, le-a spus angajaţilor că dacă vor să se mute din San Francisco la Denver, un oraş mai ieftin, salariile scad cu 18%.  Datorită exploziei Internetului şi a numărului companiilor de tehnologie care au ajuns să fie evaluate la sute de miliarde şi chiar un trilion de dolari, cazul Apple, San Francisco a ajuns cel mai scump oraş din SUA. Dacă nu eşti un angajat milionar, viaţa poate fi foarte grea în San Francisco.

La fel s-a întâmplat şi cu Seattle, sediul Microsoft.

Aceste oraşe de tehnologie au atras talente din întreaga lume, iar salariile au crescut exponenţial. Dar la fel au crescut şi preţurile caselor şi costul de viaţă zilnic. Cele mai multe pachete salariale sunt formate şi din acţiuni, iar dacă firmele se listează la bursă câştigurile sunt imense nu numai pentru fondatori, fondurile de investiţii, dar şi pentru angajaţii care au primit acţiuni.

Apariţia pandemiei Covid-19 şi accelerarea trendului remote work a constituit un bun argument pentru angajaţi să plece din oraşele scumpe în zone şi oraşe mai ieftine.

Dar acest lucru constituie şi un argument pentru companii să încerce reducerea salariilor, motivând prin faptul că pachetele salariale depind şi de oraşul unde lucrează cineva. Un salariu poate să fie în San Francisco, un salariu la New York, un salariu la Londra şi un alt salariu la Iaşi pentru aceeaşi muncă, pentru aceeaşi poziţie.

De partea cealaltă, agenţiile de recrutare, care îi reprezintă pe angajaţi, argumentează faptul că un talent este un talent, indiferent de unde lucrează, aşa că firmele nu ar trebui să scadă salariile invocând mutarea în oraşe mai ieftine.

Această luptă este de-abia la început şi s-ar putea să se extindă dincolo de piaţa americană.

Până la apariţia pandemiei, în domeniului IT-ului piaţa era a angajaţilor, a talentelor şi mai puţin a companiilor, a angajatorilor. Situaţia s-a schimbat, ofertele de joburi sunt mult mai mici decât cererea, aşa că firmele au un bun prilej să umble la pachetele salariale.

Nu ştiu dacă acest trend din Silicon Valley va ajunge şi în România, dar cred că firmele se gândesc cum să reducă salariile sau pachetele salariale totale.

Nu ştiu dacă poate fi invocat faptul că în Bucureşti este un anumit nivel de trai şi un anumit cost, iar dacă vrei să lucrezi de la Suceava, unde costul vieţii este mai ieftin, trebuie să accepţi şi o reducere salarială.

Dar tot se va găsi ceva.

(cristian.hostiuc@zf.ro)

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.