Cea mai dinamică piaţă pentru închirierile de birouri rămâne Bucureştiul, cu 84% din cerere. „O surpriză a reprezentat-o cererea mare venită din partea unor şcoli private”

Autor: Roxana Rosu Postat la 30 iulie 2024 38 afişări

Cea mai dinamică piaţă pentru închirierile de birouri rămâne Bucureştiul, cu 84% din cerere. „O surpriză a reprezentat-o cererea mare venită din partea unor şcoli private”

Cea mai dinamică piată pentru închirierile de birouri a rămas şi în prima jumătate a acestui an Bucureştiul, companiile locale acoperind 84% din volumul total de spaţii tranzacţionate în ţară, urmat de Cluj-Napoca, cu o pondere de 13%, şi Timişoara, cu 2%, arată o analiză a companiei Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Restul suprafetei, de un procent, este împărţit între Braşov, Sibiu şi Galaţi.

În total, în prima jumătate a anului 2024 s-au închiriat birouri moderne cu o suprafaţă totală de 205.853 mp, cu 0,2% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

“În Bucureşti, cererea nouă de spaţii de birouri a depăşit volumul prelungirilor de contracte. O surpriză a reprezentat-o cererea mare venită din partea unor unităţi de învăţământ, care au închiriat sau pre-închiriat în total 25,9% din spaţii, pentru a le reamenaja în săli de clasă, cu facilităţi educaţionale. Pe de altă parte, în celelalte oraşe - Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov, volumul de prelungiri de contracte a fost mai mare decât cererea nouă, urmărind valul de livrări de acum patru, cinci ani. Au fost însă şi mari chiriaşi care au închiriat spaţii noi, precum Banca Transilvania, Deloitte, Medical Clinique, Medlife şi Ixxus", declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Cele mai multe companii care şi-au ales birouri în Bucureşti au provenit din sectorul de IT&C (29%), urmat la mică distanţă de sectorul de învăţământ privat. Cel mai mare contract semnat în primele luni din 2024 a fost închirierea spaţiului de 10.000 mp, de către Genesis College, în Petrom City, pentru reconversia lor în spaţii de clasă şi facilităţi educaţionale.

Cele mai solicitate locaţii au fost cele din zonele de nord, Floreasca – Barbu Văcărescu şi în centru.

În Cluj-Napoca s-au tranzacţionat în primele 6 luni spaţii de birouri cu o suprafaţă de 28.770 mp, de cinci ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (când s-au închiriat doar 5.422 mp). Saltul din 2024 se datorează în principal prelungirilor de contracte de închiriere.

La foarte mare distanţă ca volum, cu o suprafaţă totală de 4.898 mp închiriaţi în 2024, se află Timişoara, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (7650 mp).

“Gradul de neocupare al spaţiilor de birouri a scăzut, atât în Bucureşti, la 13,4% (de la 14,9% la începutul anului, cât şi în Cluj-Napoca, la 11% (de la 13,8%), pe fondul lipsei livrărilor de spaţii noi. În perioada următoare, dezvoltatorii vor fi prudenţi, urmând a demara proiecte mari doar pe măsura semnării unor contracte de pre-închiriere. În dezvoltare, există câteva proiecte de anvergură, bine localizate, cu utilizare mixtă, cu facilităţi de retail, luat masa, servicii de toate tipurile, inclusiv medicale şi de educaţie, pe lângă spaţiile de birouri“, Costin Nistor, Managing Director, la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

 


 

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spatii,
inchiriere,
birouri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.