Cel mai tânăr milionar în euro din România a fost arestat preventiv pentru 29 de zile
Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a decis vineri arestarea preventivă a lui Iustin Paraschiv, patronul companiei Carmistin, în dosarul de evaziune fiscală de 50 de milioane de euro.
Numele lui Iustin Paraschiv a fost implicat în cea mai mare afacere de evaziune fiscală pe zona de produse alimentare - evaziune estimată la 50 de mil. de euro. Patronul grupului Carmestin, din care fac parte mai multe ferme şi abatoare de prelucrare a cărnii de pasăre din Prahova, este acuzat de evaziune fiscală în valoare de 12 milioane de euro şi va fi cercetat în stare de libertate.
“Operaţiunea demarată de autorităţi pentru curăţarea pieţei este benefică. Toată această campanie de stopare a evaziunii nu poate decât să mă bucure, deoarece tocmai eu am militat în ultimul an, prin poziţii publice, împotriva evaziunii fiscale. În această fază nu pot decât să mă pun la dispoziţia organelor de control pentru a clarifica lucrurile”, a declarat săptâmâna trecută Iustin Paraschiv,
Paraschiv este acuzat de iniţiere, constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, firmele sale aducând bugetului de stat un prejudiciu de peste 10 milioane de euro.
În acelaşi dosar, în care prejudiciul total este estimat de procurorii anticorupţie la peste 70 de milioane de euro, instanţa supremă a mai decis, tot vineri, înlocuirea interdicţiei cu măsura arestului preventiv şi în cazul lui Orlando Emil Daher, Ali A. Ali, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Andrei Viorel Mardare şi Mihai Răzvan Ţigănilă.
Miercuri, după judecarea altor recursuri faţă de măsurile preventive decise anterior, instanţa supremă a decis, definitiv, menţinerea în arest a 14 persoane, printre care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu.
Ceilalţi 10 pentru care s-a decis miercuri menţinerea arestului preventiv sunt vărul liderului grupării, Masri Mahmoud Mohamed, Abdul Mounim Al Zaid, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu, Sorin Cristian Ştefan, Rami Ghaziri, El Khoury Elias, El Khoury Charbel, Adrian Sărăcuţu şi Adriana Ezer.
Alte opt persoane din dosar, respectiv Camelia Sora, Georgeta Neagu, Petra Gherbezan, Chraif Ali, Zayed Husein, El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed, Răzvan Adrian Lungu şi Florin Dãnilã, au rămas cu interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile, tot prin decizii definitive luate de instanţa supremă.
În acest dosar, DNA a început urmărirea penală şi faţă de alte 15 persoane, cercetate în stare de libertate, printre care şi senatorul PSD Niculae Bădălău. Acesta este acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA. În documentele anchetatorilor se arată că senatorul ar fi primit de la unul dintre membrii grupării pulpe, piept şi ficat de pui.
Carmistin este prima afacere fondată de Iustin Paraschiv, bazată pe comerţul cu carne de vită şi de porc. Tânărul controleaza un grup de firme pe care le-a dezvoltat de la zero si ale caror afaceri cumulate depasesc 120 de milioane de euro.
Era student la Bucuresti prin 2000, iar intr-o vacanta parintii sai, care intrasera in afaceri in 1994 si aveau un abator si o carmangerie, l-au rugat sa-i ajute in firma. "Nu au spus exact cu ce anume sa-i ajut si am inceput prin a urmari productia din fabrica si din abator, dar nimic nu m-a atras", povestea anterior Iustin Paraschiv. A aflat insa ca firma avea dificultati in procurarea materiei prime si a incercat sa faca importuri de carne. Inceputurile au fost foarte grele, povesteste el, pentru ca nu era familiarizat cu toate secretele afacerii: "E greu sa explici cuiva ce tip anume de carne vrei daca nu cunosti limba", pe langa legislatia pentru importuri. La doar un an si ceva de la inceperea activitatii a stabilit, impreuna cu familia sa, sa-si faca o firma separata, pentru ca "apetitul meu de risc era mult mai mare decat al lor".
În 2005 castigurile au depasit un milion de euro, bani pe care i-a folosit ca sa investeasca masiv. Asa a dezvoltat Paraschiv mai multe firme, care au ajuns la afaceri cumulate de peste 120 milioane de euro. Carmistin a fost prima infiintata si desfasoara, in continuare, comert cu carne. Pajo Holding reuneste mai multe divizii, intre care cultivarea terenurilor, cresterea de taurine, o fabrica de furaje la Ramnicu Valcea si export de animale vii. Aceasta divizie a fost infiintata pentru ca "aveam terenuri in proprietate care stateau nelucrate si ne-am gandit ca e pacat". De altfel, toata extinderea s-a facut inlantuit. De anul trecut, de exemplu, a infiintat o noua linie de afaceri, pentru pesticide si ingrasaminte, dezvoltata pentru a completa activitatile Pajo Holding. Iar Drisi Grup Cepura este numele afacerii in care a intrat pentru ca "aveam nevoie de un abator".
Avicarvil este o alta arie de afaceri, dezvoltata dupa ce Iustin Paraschiv a preluat pentru sase milioane de euro Avicola Oltchim in 2006.
Între cele mai recente investiţii ale tânărului antreprenor se numără preluiarea fabricii de camioane de la Mizil, din judeţul Prahova.
În luna aprilie 2013, MFA Mizil a semnat un Memorandum de Înţelegere cu firma franceză Renault Trucks Defense (RTD), Memorandum care prevede reprezentarea pe bază de exclusivitate pe teritoriul României a firmei RTD de către MFA, precum şi construcţia unei fabrici pe platforma industrială a S.C. MFA S.A. MIZIL, pentru producţia de camioane.
S.C. MFA S.A. este o companie cu capital integral privat românesc fondată în 1951, specializată în producţia de tehnică militară. MFA continuă să fie principalul furnizor naţional al Ministerului Apărării Naţionale, derulând, în perioada 2005 – 2010 un contract de furnizare în valoare de peste 100 de milioane de euro pentru construcţia şi echiparea vehiculelor blindate MLI 84M – concepute integral de colectivul de specialişti ai fabricii de la Mizil – precum şi un contract cadru de servicii post vânzare cu un plafon de 65 de milioane de euro, pentru perioada 2010 – 2014. De asemenea, MFA este parte din contractul de furnizare a 31 de vehicule amfibii blindate încheiat de Ministerul Apărării Naţionale cu Mowag/General Dynamics, aflat în derulare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro