Cel mai tare hacker român devine vedetă în SUA: nu are studii, nici serviciu şi locuia într-un sat de lângă Arad
Guccifer a devenit cunoscut în toată lumea după ce a spart conturile private ale unor oameni de stat precum George W. Bush sau Colin Powell, fiind primul hacker care a publicat autoportrete realizate de fostul preşedinte american; nu s-a oprit însă aici, postând online emailuri şi alte documente personale postate de celebrităţi. El a reuşit să păcălească atât F.B.I.-ul cât şi serviciile secrete americane pentru o bună perioadă de timp. La începutul acestui an, însă, lucrurile au nceput să o ia în jos pentru hacker.
În spatele pseudonimului Guccifer se ascundea Marcel Lazăr, un şomer de 43 de ani dintr-un sat de lângă Arad, fără studii în domeniul calculatoarelor. Când a realizat că poliţia era aproape să-i afle identitatea, el a luat un topor şi a distrus atât laptop-ul cât şi telefonul mobil. Piesele rămase din acestea au devenit, ulterior, probe împotriva lui Lazăr.
Pe 22 ianuarie, un raid a pus capăt aventurii lui Lazăr. "Îi aşteptam în cele din urmă, dar şocul a fost oricum foarte mare", a povestit Lazăr în primul său interviu acordat la penitenciarul din Arad. "E greu să fii hacker, dar e chiar mai greu să îţi ştergi urmele".
Povestea celui care îşi spunea Guccifer este chiar impresionantă: fără studii în domeniul calculatoarelor, el a învăţat tehnicile de hacking citind online. "Nu este cu adevărat un hacker", a declarat în timpul procesului Viorel Badea, procurorul responsabil de caz. "Este doar un tip inteligent care a fost extrem de răbdător şi insistent. Este un român sărac care a vrut să devină faimos".
Lazăr nu a apelat la tehnicile folosite în mod uzual de hackeri, precum viruşi sau viermi pe care să îi planteze în calculatoarele victimelor. El a citit sute de pagini de informaţii despre victimă şi a ghicit, astfel, parola contului de email. I-a luat mai bine de şase luni să acceseze contul Corinei Creţu, care îi trimisese poze şi mesaje lui Colin Powell, care a negat vreo relaţie amoroasă cu aceasta. Când a realizat că şi contul său de email a fost spart, Powell i-a spus Corinei Creţu să şteargă toate mesajele dintre ei.
"Aş fi putut să-mi acopăr urmele mai bine", spune Lazăr. "Cu mai mulţi bani, aş fi putut cumpăra un calculator mai puternic. Puteam să iau bani de la cei cărora le-am spart conturile, dar nu am furat nici măcar un dolar". Într-adevăr, nicio acuzaţie de furt nu a fost formulată împotriva lui Lazăr. Chiar dacă departamentul pentru justiţie din Statele Unite a încercat să-l acuze pe Lazăr de şantaj, autorităţile din România nu au găsit dovezi în această direcţie.
Lazăr împarte acum o celulă cu alţi patru condamnaţi şi încearcă să pună pe hârtie mai multe teorii ale conspiraţiei. "Ok, am încălcat legea. Dar şapte ani într-o închisoare de maximă securitate? Nu am omorât pe nimeni".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro