Cele mai grave catastrofe meteo în ultimii 20 de ani. Influenţa schimbărilor climatice

Autor: Rafael Hekman Postat la 31 octombrie 2024 17 afişări

În timp ce Spania se confruntă cu inundaţii mortale, Sky News a trecut în revistă cele mai mortale fenomene meteorologice din ultimii 20 de ani şi ce rol au jucat schimbările climatice în evoluţia acestora.

Cele mai grave catastrofe meteo în ultimii 20 de ani. Influenţa schimbărilor climatice

Conform unei analize citate de sursa citată, schimbările climatice cauzate de oameni au alimentat toate cele mai mortale zece fenomene meteorologice din ultimele două decenii.

Cicloane, valurile de căldură, seceta şi inundaţiile, inclusiv în Europa, au ucis peste 570.000 de persoane.

Toate acestea au devenit mai intense şi mai probabile într-o atmosferă mai caldă, a declarat grupul World Weather Attribution (WWA) de la Imperial College din Londra.

Cercetările arată cum oamenii de ştiinţă pot detecta „amprenta schimbărilor climatice” în evenimente meteorologice complexe - cum ar fi recentele inundaţii din Spania.

„Schimbările climatice nu reprezintă o ameninţare îndepărtată”, a declarat Dr. Friederike Otto, co-fondator şi director al World Weather Attribution.

„Acest studiu ar trebui să le deschidă ochii liderilor politici care se agaţă de combustibilii fosili care încălzesc planeta şi distrug vieţi.

„Dacă vom continua să ardem petrol, gaz şi cărbune, suferinţa va continua.”

Echipa a analizat cele mai mortale zece fenomene meteorologice din baza de date internaţională privind dezastrele, începând din 2004. Acestea au fost:

Bangladesh, ciclonul Sidr, 2007: 4.234 de morţi

Myanmar, ciclonul Nargis, 2008: 138.366 de morţi

Rusia, val de căldură, 2010: 55.736 de morţi

Somalia, secetă, 2010-2012: 258.000 de morţi

Uttakarand, India, inundaţii, 2013: 6.054 de morţi

Filipine, taifunul Haiyan, 2013: 7.354 de morţi

Franţa, caniculă, 2015: 3.275

Europa, valuri de căldură, 2022: 53.542

Europa, valuri de căldură, 2023: 37.129

Libia, furtuna Daniel, 2023: 12.352

Valul de căldură din 2023 a înregistrat temperaturi în vestul Mării Mediterane care ar fi fost „imposibile” fără schimbările climatice, a declarat acesta, arătând cum chiar şi o zonă bogată şi bine dotată era vulnerabilă.

Cel mai letal eveniment a fost seceta din Somalia, în care au murit 258.000 de oameni. Pierderea recoltelor a dus la foamete.

Schimbările climatice au sporit probabilitatea şi intensitatea precipitaţiilor slabe şi au agravat seceta prin creşterea temperaturilor, care au absorbit mai multă apă din pământ, a declarat WWA.

Grupul a avertizat că bilanţul combinat al deceselor este o „subestimare majoră”, în condiţiile în care alte milioane de decese cauzate de căldură au fost probabil subevaluate în statisticile oficiale.

Cercetătorii au afirmat că rezultatele arată cum schimbările climatice sunt „deja incredibil de periculoase la o încălzire de 1,3°C”.

Săptămâna trecută, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu a avertizat că lumea este pe cale să înregistreze o încălzire globală de 2,6-3,1°C peste nivelurile preindustriale, înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili la scară largă.

În noiembrie, liderii mondiali se vor întâlni la Baku, Azerbaidjan, pentru COP29, discuţiile anuale ale ONU privind clima.

Negocierile cu mize mari au ca scop convenirea asupra unui nou fond care să ajute ţările în curs de dezvoltare să renunţe la combustibilii fosili - principala cauză a schimbărilor climatice - şi să se adapteze la condiţiile meteorologice mai aspre într-o lume mai caldă.

În cadrul discuţiilor COP27 privind schimbările climatice, care au avut loc în Egipt în 2022, s-a convenit asupra unui fond separat pentru a plăti în mod specific pentru pierderile şi daunele cauzate de schimbările climatice, care sunt atât de grave încât depăşesc posibilităţile de adaptare, cum ar fi pierderea de vieţi omeneşti.

Dar se preconizează că fondul nu va începe să plătească până cel puţin în 2025, iar suma promisă până în prezent reprezintă o fracţiune din ceea ce este necesar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
catastrofe,
top 10,
meteo

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.