China estimează că valul de Covid infectează 37 de milioane de persoane pe zi. Până la 248 de milioane de persoane, aproape 18% din populaţie, au contractat probabil virusul în primele 20 de zile ale lunii decembrie

Autor: Daniel Belu Postat la 25 decembrie 2022 168 afişări

China estimează că valul de Covid infectează 37 de milioane de persoane pe zi. Până la 248 de milioane de persoane, aproape 18% din populaţie, au contractat probabil virusul în primele 20 de zile ale lunii decembrie

Aproape 37 de milioane de persoane din China ar fi putut fi infectate cu Covid-19 într-o singură zi în această săptămână, potrivit estimărilor autorităţii guvernamentale de top în domeniul sănătăţii, ceea ce face ca epidemia din această ţară să fie de departe cea mai mare din lume, conform Bloomberg.

Până la 248 de milioane de persoane, sau aproape 18% din populaţie, au contractat probabil virusul în primele 20 de zile ale lunii decembrie, potrivit informaţiilor din cadrul unei reuniuni interne a Comisiei Naţionale de Sănătate din China care a avut loc miercuri, confirmate cu persoane implicate în discuţii. Dacă este corectă, rata de infectare ar eclipsa recordul zilnic anterior de aproximativ 4 milioane, stabilit în ianuarie 2022. 

Eliminarea rapidă de către Beijing a restricţiilor impuse a dus la răspândirea neîngrădită a variantelor omicron foarte contagioase într-o populaţie cu niveluri scăzute de imunitate naturală. Mai mult de jumătate dintre locuitorii provinciei Sichuan, în sud-vestul Chinei şi ai capitalei Beijing au fost infectaţi, potrivit estimărilor agenţiei. 

Modul în care autoritatea chineză de reglementare în domeniul sănătăţii a ajuns la estimarea sa este neclar, deoarece ţara şi-a închis reţeaua, cândva omniprezentă, de cabinete de testare PCR la începutul acestei luni.

Ratele precise de infectare au fost dificil de stabilit în alte ţări în timpul pandemiei, deoarece testele de laborator greu de obţinut au fost suplinite de teste la domiciliu cu rezultate care nu erau colectate la nivel central. 

Oamenii din China folosesc acum teste rapide antigen pentru a detecta infecţiile şi nu sunt obligaţi să raporteze rezultatele pozitive. Între timp, guvernul a încetat să mai publice numărul zilnic de cazuri asimptomatice.

Chen Qin, economist-şef al firmei de consultanţă MetroDataTech, estimează că valul actual din China va ajunge la apogeu între jumătatea lunii decembrie şi sfârşitul lunii ianuarie în majoritatea oraşelor, pe baza unei analize a căutărilor online de cuvinte cheie. Modelul său sugerează că valul de redeschidere este deja responsabil pentru zeci de milioane de infecţii zilnice, cu cel mai mare număr de cazuri în oraşele Shenzhen, Shanghai şi Chongqing. 

Raportul şedinţei nu a consemnat discuţia despre numărul de persoane care au murit. Acesta l-a citat însă pe Ma Xiaowei, şeful NHC, reiterând noua definiţie, mult mai restrânsă, folosită pentru a număra victimele Covid. Deşi a recunoscut că, în mod inevitabil, vor apărea decese, deoarece virusul se răspândeşte rapid, el a subliniat că doar persoanele care mor din cauza pneumoniei induse de Covid ar trebui incluse în statisticile privind mortalitatea. 

Oficialii au declarat că Beijingul, care a fost lovit primul, începe să înregistreze un vârf al cazurilor grave şi critice de Covid, chiar dacă rata globală de infectare este în scădere. Între timp, epidemia se răspândeşte din centrele urbane în zonele rurale din China, unde resursele medicale sunt adesea deficitare. Agenţia a avertizat fiecare regiune să se pregătească pentru viitoarea creştere a numărului de boli grave.

Cele 37 de milioane de cazuri zilnice estimate pentru data de 20 decembrie reprezintă o deviere dramatică faţă de numărul oficial de doar 3.049 de infecţii raportate în China în acea zi. Este, de asemenea, de câteva ori mai mare decât recordul mondial anterior pentru pandemie. Cazurile la nivel mondial au atins un maxim istoric de 4 milioane de cazuri la 19 ianuarie 2022, pe fondul unui val iniţial de infecţii cu omicron după apariţia acestuia în Africa de Sud, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Amploarea infecţiei sugerată de estimările oficiale subliniază provocarea cu care se confruntă China după ce a trecut brusc de la regimul “zero Covid” care a ţinut în mare parte virusul la distanţă în ultimii trei ani. Spitalele din marile oraşe chinezeşti, inclusiv Beijing şi Shanghai, au fost copleşite de o creştere bruscă a numărului de pacienţi, în timp ce crematoriile se luptă să facă faţă avalanşei de decese.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
populatie,
infectii,
virus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.