Chinezii turează motoarele: Activitatea fabricilor chineze a continuat expansiunea în decembrie
Activitatea sectorului manufacturier din China este aşteptată să-şi fi continuat expansiunea în luna decembrie pe fondul unei cereri externe mai puternice şi a investiţiilor domestice în infrastructură, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul a 27 de economişti.
Ritmul de creştere economică este prognozat totuşi să încetinească în contextul războiului comercial cu Statele Unite. Indicele Purchasing Manager's Index (PMI) pentru decembrie este aşteptat să înregistreze o valoare de 50,1 puncte, puţin peste pragul de 50 care separă o expansiune a activităţii economice de contracţie.
PMI-ul oficial pentru noiembrie, un sondaj realizat în rândul managerilor de întreprinderi, a relevat prima expansiune a sectorului manufacturier din China de la începutul verii încoace. În luna noiembrie, indicele a înregistrat o valoare de 50,2 puncte, peste aşteptările analiştilor.
Revenirea activităţii fabricilor din China a fost sprijinită de o relansare a cererii externe, o creştere a investiţiilor în infrastructură şi de o uşoară îmbunătăţire a aşteptărilor în condiţiile în care s-a consemnat în ultima perioadă o ameliorare a tensiunilor comerciale cu Statele Unite.
Activitatea din sectorul de retail din China a venit de asemenea peste aşteptări în noiembrie.
Un alt sondaj PMI realizat de Caixin/Markit, care se concentrează mai mult pe IMM-uri chineze care fac preponderent export, este de asemenea aşteptat să arate o expansiune a activităţii sectorului manufacturier în decembrie.
Statele Unite şi China au ajuns la începutul lunii la un acord comercial provizoriu ce prevede amânarea unor tarife americane şi relansarea achiziţiilor de bunuri din Statele Unite, sub promisiunea că negocierile vor continua pentru încheierea altor capitole, considerate mai complicate, dintr-un tratat mai cuprinzător.
Rămâne totuşi neclar când şi unde va fi parafat formal acordul în "primă fază" de către preşedinţii celor două ţări.
Premierul chinez Li Keqiang a declarat luna aceasta că economia chineză s-ar putea confrunta cu mai multe presiuni asupra creşterii economice în 2020. Aceasta în contextul în care principala preocupare a guvernului chinez este stabilizarea creşterii economice şi împiedicarea creşterii şomajului. Li a mai notat existenţa nevoii reducerii costurilor de finanţare pentru companiile de dimensiuni reduse.
Economiştii prognozează că PIB-ul Chinei a crescut cu 6,2% în 2019 şi că ritmul de creştere va încetini la 5,9% în 2020, fiind aşteptate mai multe măsuri de susţinere din partea băncii centrale chineze ce vor lua forma unor tăieri de dobânzi.
O conferinţă de lucru anuală a principalilor lideri şi factori de decizie din China s-a închis în urmă cu două săptămâni cu concluzia că Beijingul îşi va menţine politicile economice în 2020. China îşi va reduce ţinta de creştere a PIB la aproximativ 6% în 2020 de la un interval de 6-6,5% în 2019.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro