Cine este vinovat pentru criza din Cipru? Băncile cipriote sau un sistem care permite ca discordanţa dintre economia financiară şi cea reală să fie dusă la extrem?

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 19 martie 2013 34 afişări

Confiscarea unei părţi din depozitele bancare, soluţia radicală găsită de UE şi FMI pentru salvarea băncilor cipriote, a readus la lumină problema supradimensionării sistemului bancar în raport cu economia reală.

În celelalte ţări europene care au avut probleme cu băncile, precum Marea Britanie şi Olanda, dar şi în SUA, soluţiile extreme au putut fi evitate deoarece au un buget destul de mare în raport cu volumul activităţii bancare. Statul a avut suficient de mulţi bani pentru a interveni şi susţine sectorul privat. SUA au derulat după izbucnirea crizei financiare globale, începând cu 2008, un program cu o limită iniţială a cheltuielilor de 700 miliarde dolari  - TARP – prin care a achiziţionat active de la instituţiile financiare. Rezerva Federala şi Banca Angliei încă efectuează achiziţii de active pentru a susţine sectorul privat. Dar Cipru, cu o economie de aproape 18 miliarde euro, s-a trezit pur şi simplu copleşit de povara salvării unui sistem bancar de opt ori mai mare decât PIB-ul. Un studiu al Fondului Monetar Interna­ţional demonstrează că există „o legătură pozitivă şi puternică“ între sectorul financiar şi ritmul de creştere economică în ţările în care sectorul financiar este de mărime mică şi mijlocie. 

Toate stirile sunt pe zf.ro

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cipru,
dfepozite bancare,
UE,
FMI,
bănci cipriote
/actualitate/cine-este-vinovat-pentru-criza-din-cipru-bancile-cipriote-sau-un-sistem-care-permite-ca-discordanta-dintre-economia-financiara-si-cea-reala-sa-fie-dusa-la-extrem-10676682
10676682
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.