Cine sunt miliardarii necunoscuţi din spatele imperiului Red Bull şi cum a revoltat o ţară întreagă moştenitorul imperiului de miliarde de euro
Înainte de apusul zilei de 3 septembrie 2012, un Ferrari a lovit o motocicletă de poliţie în centrul Bangkok-ului, punându-l pe ofiţer la pământ şi târând corpul lui pe străzile întunecate înainte ca acesta să se îndepărteze în viteză. Aşa începe un articol publicat de ediţia de business a CNN. Potrivit poliţiei, o urmă de ulei care se scurgea din maşina sport i-a condus pe cei care făceau investigaţia la casa de lux a uneia dintre cele mai bogate familii din Thailanda, coproprietarii imperiului de băuturi energizante Red Bull.
Bărbatul care conducea Ferrari-ul, spun reprezentanţii poliţiei, era Vorayuth „Şeful” Yoovidhya, moştenitorul unui imperiu care este evaluat la 20,2 miliarde de dolari.
Vorayuth a fost în mod consecvent acuzat cu cinci capete de acuzare, printre care condusul cu viteză excesivă, hit-and-run şi condusul nechibzuit care a condus la moarte, dar judecarea cazului a fost întârziată timp de mai mulţi ani din cauza faptului că miliardarul a ratat sau a amânat somaţiile procurorilor.
Autorităţile cred că el a părăsit Thailanda în 2017.
Timp de mai mulţi ani, familia ofiţerului de poliţie ucis în accidentul de maşină, sergentul maior Wichien Klanprasert, a fost lăsată fără niciun răspuns.
Apoi, pe 23 iulie, un colonel de la poliţia din Thailanda a confirmat că Procurorul General a decis să renunţe la toate acuzaţiile împotriva Vorayuth, despre care poliţia a spus că avea 30 de ani la vremea accidentului, nu 27 aşa cum a spus anterior.
Decizia de a renunţa la acuzaţii a readus cazul din nou în lumina reflectoarelor - şi i-a enervat pe thailandezii care simţeau de mult timp că sistemul legal al ţării îi favorizează pe bogaţi.
Cineva a solicitat un boicot al produselor Red Bull.
Alţii au spus că decizia de a nu-l acuza pe Vorayuth a fost cea mai recentă confirmare a unei culturi a impunităţii elitelor.
Cunoscut mai ales pentru porecla sa, „Boss”, Vorayuth a crescut în una dintre cele mai cunoscute familii ale Thailandei. Bunicul său, Chaleo Yoovidhya, a creat băutura energizantă Red Bull - un amestec de vitamine, zahăr şi cafeină - pe care a transformat-o într-un imperiu global.
Născut într-o familie de imigranţi din nordul Thailandei, miliardarul şi-a început cariera vânzând produse farmaceutice. În 1956, a fondat propria companie, TC Pharmaceutical, care a dezvoltat produse vândute over-the-counter pentru dureri de cap şi febră.
Chaleo a devenit în curând convins că exista o piaţă mai mare pentru băuturi energizante. A inventat Krating Daeng, o băutură cu cafeină, dulce, care a devenit foarte populară în rândul lucrătorilor de zi şi şoferilor de camioane.
În 1984, Khaleo s-a aliat cu antreprenorul austriac Dietrich Mateschitz şi a lansat mai târziu Red Bull, o versiune carbonatată a Krating Daeng care a devenit un hit în rândul atleţilor, celor care merg la petreceri, studenţilor şi lucrătorilor pe timp de noapte.
După moartea lui Chaleo, în 2012, fiul său, Chalerm Yoovidhya a preluat controlul afacerii, potrivit Forbes. Chalerm şi familia sa sunt în prezent pe locul doi în lista celor mai bogaţi 50 de oameni din Thailanda.
Familia Yoovidhya deţine aproximativ jumătate din imperiul global al Red Bull, care a vândut mai mult de 7,5 miliarde de astfel de băuturi în 171 de ţări în 2019. Imperiul familiei include proprietăţi imobiliare, restaurante, o cramă, precum şi singurul importator de maşini Ferrari din Thailanda.
La fel ca tatăl şi bunicul său, Vorayuth a fost o prezenţă publică discretă şi era puţin cunoscut înainte de accidentul său din 2012.
După ce poliţiştii au urmat calea uleiului scurs de la vila lui Yoovidhya, un bărbat necunoscut a pretins că el conducea Ferrrariul la momentul accidentului.
A fost mai târziu amendat pentru fals în declaraţii cu 200 de dolari. Vorayuth a fost luat de poliţie pentru întrebări, unde se spune că ar fi recunoscut că a condus maşina şi a lovit motocicleta, dar a pretins că i-ar fi fost tăiată calea de motocicletă. A fost eliberat pe cauţiune în schimbul a aproximativ 16.000 de dolari.
În anii care au urmat, nu a apărut în faţa judecătorilor în pofida numeroaselor somaţii.
Procurorul a eliberat iniţial un mandat de arestare împotriva lui în aprilie 2017 - la aproximativ cinci ani după incident.
De o perioadă lungă de timp, cazul împotriva lui Vorayuth pare să fie pus pe pauză. CNN a încercat să îl contacteze pe el şi pe familia sa prin intermediul avocatului lor, dar nu a avut succes.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro