Cine sunt proprietarii a 50 de spaţii din Centrul Vechi al Bucureştiului? Mai mulţi investitori olandezi le-au cumpărat în ultimii 20 de ani
Mai mulţi investitori de origine olandeză au ajuns să deţină un portofoliu de 50 de spaţii comerciale în Centrul Vechi din Bucureşti, spaţii printre chiriaşii cărora se numără businessuri din HoReCa şi din domeniul modei.
Radu Moldoveanu, reprezentant al uneia dintre companiile care deţin aceste spaţii, spune că cele circa 50 de locaţii au fost cumpărate de mai mulţi cetăţeni olandezi, începând cu anul 2000. Jumiruto, una dintre firmele prin care sunt administrate aceste spaţii, al cărei cod CAEN indică activităţi de închiriere şi subînchiriere a bunurilor imobiliare, este deţinută, potrivit datelor de pe platforma de analiză financiară Confidas.ro, de investitorul de origine olandeză Baakman Johannes Jozefus Maria, care mai deţine, totodată, şi 50% din compania ce operează Magazinul Bucureşti, tot din Centrul Vechi, alături de Heinen Gerard. Jumiruto a avut în 2020, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, o cifră de afaceri de 915.000 de lei şi un profit de 450.000 de lei, ceea ce înseamnă o marjă de profit de 50%.
„Spaţiile au fost funcţionale, dar nu pentru un comerţ de calitate. Pe măsură ce le-am achiziţionat, clădirile noastre au trecut printr-un amplu proces de consolidare şi modernizare. Sunt ocupate în proporţie de peste 95%, ceea ce este normal”, spune Radu Moldoveanu.
Chiriaşii spaţiilor pe care le deţine Jumiruto şi ceilalţi cetăţeni olandezi sunt preponderent din domeniul HoReCa – baruri, cluburi, cafenele -, dar sunt şi companii din industria de modă şi altele care folosesc spaţiile ca birouri. Chiriile sunt de 10-15 euro pe metru pătrat pentru birouri, iar pentru spaţiile comerciale pornesc de la 20 şi pot ajunge la 35 de euro pe metru pătrat. Valorile sunt însă mai mici decât cele din malluri, spune reprezentantul proprietarilor spaţiilor, care, prin raportare la marile centre comerciale, explică şi lipsa de succes a spaţiilor stradale din Bucureşti.
„Implicarea în primul rând a autorităţilor este soluţia pentru a schimba faţa Centrului Vechi. Avem un chiriaş care nu promovează localul său ca fiind în centrul istoric pentru că astfel clienţii nu mai vin. În curând, se va deschide un muzeu în una dintre clădirile noastre. Dacă autorităţile nu se implică să cureţe zona, să elimine cetăţenii care tulbură liniştea şi strică aspectul, vom ajunge să avem un spaţiu renovat într-o zonă care arată jalnic”, adaugă Radu Moldoveanu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro