Cioloş cere blocarea deciziilor europene până la un vot pozitiv pentru aderarea României la Schengen

Autor: Cosmin Pirv Postat la 13 septembrie 2023 36 afişări

Dacian Cioloş îi cere preşedintelui Klaus Iohannis blocarea tuturor deciziilor europene care necesită vot unanim din partea statelor membrem cu excepţia celor privind sprijinul pentru Ucraina, ţările candidate şi extinderea UE, până la obţinerea unui vot pozitiv pentru aderarea la Schengen.

Cioloş cere blocarea deciziilor europene până la un vot pozitiv pentru aderarea României la Schengen

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis, europarlamentarul Dacian Cioloş arată că aderarea României la Spaţiul Schengen este un drept câştigat încă din 2011, de când România şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile tehnice necesare pentru aderare. El spune că „nu este o favoare pe care vreun stat membru o face României, nici vreun premiu. Este un drept de care cetăţenii români trebuie să beneficieze, la fel ca oricare cetăţean european”.

Europarlamentarul arată că acest fapt a fost subliniat în cele cinci rezoluţii adoptate de Parlamentul European, prin care se cere intrarea imediată a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, ultima datată 12 iulie 2023 şi că este un fapt reiterat de Comisia Europeană, prin sprijinul său constant pentru autorităţile române şi bulgare.

„Refuzul nejustificat şi ilegal al Austriei de a-şi ridica veto-ul, precum şi lipsa de progres de aproape un an din partea autorităţilor austriece, în condiţiile în care s-au bucurat de toată deschiderea din partea autorităţilor române în ceea ce priveşte potenţialele îngrijorări pentru securitatea graniţelor externe ale Uniunii, arată ceea ce ştiam deja cu toţii: veto-ul Austriei este motivat exclusiv politic, iar guvernul austriac blochează în felul acesta funcţionarea întregii Uniuni”, susţine Cioloş.

Acesta îi cere preşedintelui schimbarea abordării în Consiliul European pentru a obţine intrarea României în Schengen.

„În 16 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, România nu şi-a exercitat niciodată, pe niciun subiect european, dreptul de veto consfinţit prin Tratate, dovedind astfel că este un partener de încredere, loial valorilor europene, dar şi că poporul român este unul dintre cele mai eurofile din întreaga Uniune. Din păcate, vedem cum alte state membre nu au astfel de reţineri, punând la îndoială soliditatea construcţiei europene: veto-ul Austriei nu face decât să alimenteze sentimentul eurosceptic din România şi să menţină percepţia eronată că România nu ar beneficia, de fapt, de pe urma apartenenţei la Uniunea Europeană. În aceste condiţii, vă solicit, în calitate de şefi ai autorităţilor executive şi legislative ale statului român şi de reprezentanţi ai României în Consiliul European şi Consiliul Uniunii Europene, să aveţi o abordare la fel de intransigentă precum cea a Austriei: blocarea tuturor deciziilor europene care necesită vot unanim din partea statelor membre - cu excepţia celor privind sprijinul pentru Ucraina, ţările candidate şi extinderea Uniunii Europene - până la un vot pozitiv pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne”, se arată în scrisoare.

Dacian Cioloş susţine că România este un stat puternic în UE, dar trebuie să arate şi cetăţenilor săi că îşi foloseşte toate mijloacele pentru a-i reprezenta.

El spune că nu este prima dată când România ar arăta forţă diplomatică.

„Am testat o asemenea strategie şi ea a funcţionat: în 2016, când eram prim-ministru, am anunţat partenerii din UE şi de peste Ocean că România nu va ratifica acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada, până când guvernul canadian nu elimină total regimul de vize pentru cetăţenii români, regim discriminatoriu în condiţiile în care Canada nu cerea vize pentru celelalte state membre UE. După discuţii şi negocieri care au implicat atât instituţiile europene, cât şi partea canadiană, am obţinut ridicarea vizelor pentru Canada pentru toţi cetăţenii români, începând cu decembrie 2017. Am negociat atunci şi în numele vecinilor bulgari, primind sprijinul lor”, arată eurodeputatul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dacian cioloş,
schengen,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.