Cîţu, despre marile teme nerezolvate de Constituţie: traseismul, justiţia

Autor: Laura Buciu Postat la 06 decembrie 2021 34 afişări

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a spus, luni, la şedinţa solemnă de aniversare a Constituţiei că multe probleme au rămas încă nerezolvate: referendumul pe justiţie din 2019, traseismul politic, reforma administrativă.

Cîţu, despre marile teme nerezolvate de Constituţie: traseismul, justiţia

Florin Cîţu a spus că pentru el este „o mare onoare” să reprezinte PNL la dezbaterea ce vizează aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei.

„Ideea unei guvernări democratice face parte din gena PNL. Constituţia din 1866 a purtat amprenta gândirii politice liberale, apoi, după fondarea PNL, reforme democratice esenţiale precum lărgirea dreptului de vot, au fost iniţiate de partidul nostru. În perioada interbelică, Constituţia din 1923 promovată de PNL a dus mai departe tradiţia constituţională românească”, a spus Cîţu, preşedinte PNL.

Preşedintele PNL a mai spus că după 1990, PNL a avut permanent pe agenda sa instaurarea unui regim democratic autentic în România „şi nu a unui model ipotetic de democraţie originală”.

„Probabil că în aceşti 30 de ani, nici PNL nu s-a comportat fără greşeală, dar a fost mereu partidul dedicat 100% integrării europene şi euroatlantice a României, protejării statului de drept şi dezvoltării unei societăţi democratice”, spune Cîţu.

Florin Cîţu a menţionat că acesta nu este un moment de sărbătoare, ci unul de bilanţ pentru Constituţie şi pentru tot ce înseamnă organizarea instituţională a statului român.

„Reformele sunt inevitabile pentru că asta doresc cetăţenii. În timp, cu profesionalism, fără patimă politică şi interes ascuns, va trebui să modernizăm structurile sale, modul în care ele funcţionează şi cum îl servesc pe cetăţean. Normele constituţional vor trebui ajustate la realitatea pe care o trăim. Salut faptul că în programul de guvernare a actualului guvern este avută în vedere eventualitatea, ca în cazul în care va apărea un moment constituţional autentic, Executivul să susţină o reformă în sensul apropierii dintre stat şi cetăţean şi al creşterii gradului de protecţie, drepturilor şi libertăţilor în acord cu jurisprudenţa CEDO”, a mai spus Florin Cîţu

De asemenea, coaliţia de guvernare susţine ca iniţiativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei înregistrată la Parlament în mai 2019 şi aflată în prezent la vot final la Senat, să îşi găsească cea mai bună formă de transparentă la nivel normativ „atunci când situaţia pandemică va permite acest lucru”.

„În acelaşi timp, trebuie să fim foarte atenţi la marile opţiuni pe care cetăţenii români le-au exprimat şi pe care continuă să le exprime în ultimele 3 decenii. PNL are o agendă liberală de măsuri necesar a fi avute în vedere la o eventuală revizuire a Constituţiei. De 30 de ani există un aspect care a rămas netranşat, aşa cum ar fi trebuit: proprietatea privată. Măsura pe care trebuie să o abordăm este reducerea la 16 ani a vârstei la care se va putea vota, aşa cum este tendinţa în multe ţări europene”, potrivit preşedintelui Senatului.

Alte teme aflate în atenţie sunt reforma administrativă, normele constituţionale să fie clarificate, traseismul politic al parlamentarilor trebuie eliminat, pentru că în fiecare legislatură influenţează aritmetica parlamentară. La capitolul restanţe, Cîţu a vorbit despre implementarea rezultatelor referendumului din 2019 pe tema justiţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cîţu,
constituţie,
traseism

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.