Condimentele din comerţ au arome de fum şi urme de legume
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) a achiziţionat în cursul lunii august 36 de produse tip condimente – adaosuri pentru mâncăruri, în vederea realizării unui studiu, arată un comunicat APC.
În urma cercetări s-au semnalat un număr de nereguli în legătură cu produsele analizate. În cazul etichetării produselor, la unele nu se declară provenienţa uleiului vegetal – palmier, floarea soarelui etc., iar la alte produse condimentele sunt înscrise în mod generic şi nu este menţionat tipul condimentului. De asemenea, nu se menţionează dacă aromele sunt naturale sau artificiale.
Când vine vorba de conţinutul condimentelor, 89% dintre produsele analizate, primul ingredient este sarea, iar la 11% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de legumele deshidratate. 78% dintre produsele analizate, cantitatea de sare variază între 44,7 g şi 96 g din 100 g produs. La 36% dintre produsele analizate, cantitatea de zahăr variază între 8,7 g şi 27,1 g din 100 g produs.
Aditivii alimentari cu frecvenţa de utilizare cea mai mare în produsele de acest tip sunt potenţiatorii de aromă şi gust. În cele 36 de produse analizate s-au identificat 16 aditivi alimentari. Mulţi dintre aceşti aditivi pot provoca reacţii alergice, dureri de cap, dureri abdominale şi pot ataca smalţul dinţilor.
De asemenea, sortimentele care au în denumire un anumit tip de carne, aceasta se regăseşte în cantităţi insignifiante („urme”): Maggi Cub găină (carne deshidratată de găină 0,1%) sau Vegeta Gust de găină (extract de carne de găină deshidratată 0,9% şi aromă de carne de găină).
În urma studiului s-au identificat 2 produse cu denumiri înşelătoare (Knorr Cub găină şi Maggi Gust afumătură) aparţinând producătorilor Unilever şi Nestle. La produsul Knorr Cub găină nu regăseşte niciun ingredient care să aibă legătură cu denumirea produsului, ci doar grăsime de pui 2% şi extract de pui 0,1%; iar la produsul Maggi Gust afumătură s-au regăsit doar arome de fum, nici urmă de afumătură.
„Condimentele tip adaosuri pentru mâncăruri, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari şi al conţinutului ridicat de sare şi zahăr. În cazul acestui tip de produs, ingredientul principal trebuie să fie constituit din două sau mai multe legume sau un anumit tip de carne în cazul celor care au acest tip de ingredient în denumirea produsului, nicidecum din sare, zahăr şi potenţiatori de aromă şi gust.”, a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte APC România.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro