CONFERINŢA MEDIAFAX: Directorul programului Biblionet - Comunităţile rurale şi-ar putea vinde online produsele, nu numai la cei câţiva turişti
Directorul programului Biblionet, Paul-Andrei Baran, a arătat, marţi, la conferinţa Mediafax Talks about Digital Europe, ce oportunităţi ar aduce accesul la internet unor comunităţi precum cea din Viscri, care şi-ar putea vinde produsele locale în ţară şi în străinătate, şi nu numai câtorva turişti.
Paul-Andrei Baran, directorul programului Biblionet, prin care bibliotecile publice sunt dotate cu calculatoare conectate la internet, dar şi "campion digital" al României - titlu acordat de fiecare stat membru UE unei persoane cu merite deosebite în promovarea digitalizării în ţara respectivă, a participat marţi la conferinţa Mediafax Talks about Digital Europe.
Baran a povestit că sora sa, stabilită în SUA, a venit la Bucureşti în weekend, de ziua lui, ocazie cu care au ieşit de două ori la masă fără ca aceasta să poată face cinste, întrucât nu îi era acceptat cardul de credit, pentru că nu avea PIN.
Apoi sora lui, jurnalistă în domeniul turismului, a vrut să vadă Viscri şi au mers acolo.
"Acolo nu exista un POS, şi atunci pentru mai multe servicii... De exemplu, la fierar - am fost cu copiii şi au făcut mai multe obiecte - trebuia să plătim cu cash, când am mers cu căruţa printre dealuri, tot cu cash. Eu chiar nu am observat aceste lucruri până când ea nu mi-a atras atenţia. Şi m-a întrebat: 'Dar de ce, spre exemplu, proprietarii de pensiuni nu fac ceva cu toţi cei care oferă servicii şi să vină nota de plată la ei (la pensiune, n.r.), să centralizeze toate serviciile într-un singur loc şi să plătească acolo?
'", a spus Baran.
O altă dificultate de care s-a lovit sora din America a fost faptul că nu era posibil să comande papucii de lână sau gemurile care se fac acolo şi online.
"În Viscri sunt cred că trei sau patru pensiuni frumoase care sunt investiţii din afara Viscriului. Nu sunt oameni din sat, au venit din Bucureşti şi din altă parte şi au investit acolo. Dar ce-ar fi dacă ei (localnicii, n.r.) ar putea să vândă papuci şi alte servicii online, şi ei ar putea să investească în căsuţele lor, să înceapă să renoveze, să vândă acest spaţiu pentru o noapte - două - trei? Cum ar creşte atunci oraşul?", a spus directorul Biblionet.
Prin programul Biblionet, în ultimii şase ani, 750.000 de români au avut pentru prima oară acces la internet, a spus Baran. De asemenea, prin acest program se încearcă şi îndrumarea oamenilor din mediul rural să înţeleagă lucruri precum online banking sau e-commerce.
Însă, din cele aproximativ 3.100 de comunităţi din România (numărul aproximativ al oraşelor şi comunelor din România, n.r.), numai 2.800 au biblioteci publice, a atras atenţia directorul Biblionet, precizând că la Viscri nu există o bibliotecă publică, iar în şcoala de acolo sunt două calculatoare, dar fără internet.
"Aici este România adevărată, nu asta din Bucureşti. Trebuie să lucrăm împreună să vedem cum o să abordăm aceşti oameni", a spus Baran, subliniind că, prin intermediul internetului, oameni ca cei din Viscri ar avea acces pe nişte pieţe imense, de unde ar obţine bani pe care să-i investească la ei în comunitate.
Astfel, a concluzionat el, se pune problema creării unor proiecte pentru sprijinirea comunităţilor locale să îşi vândă produsele nu numai către şapte turişti pe zi, ci către milioane de oameni din ţară şi din afară.
Programul Biblionet a dotat deja peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare şi echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet şi a instruit aproape 3.000 de bibliotecari pentru a iniţia şi asista utilizatori în accesarea informaţiei, potrivit unor date comunicate în septembrie anul trecut.
Programul Biblionet este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates cu 26,9 milioane de dolari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro