Conflictul dintre Israel şi Iran. Ce fel de arme are Iranul şi de unde le obţine. Cât de devastator este arsenalul militar al naţiunii cu o populaţie de peste 88 de milioane de oameni
Timp de decenii, strategia militară a Iranului a fost ancorată în descurajare, punând accentul pe dezvoltarea de rachete de precizie şi cu rază lungă de acţiune, drone şi apărare aeriană. Acesta a construit o flotă mare de nave rapide şi câteva submarine mici, capabile să perturbe traficul maritim şi aprovizionarea globală cu energie care trece prin Golful Persic şi Strâmtoarea Ormuz, potrivit NYT.
Iranul are unul dintre cele mai mari arsenale de rachete balistice şi drone din Orientul Mijlociu, a declarat dl Ostovar. Acestea includ rachete de croazieră şi rachete anti-navă, precum şi rachete balistice cu rază de acţiune de până la 2.000 de kilometri. Acestea au capacitatea şi raza de acţiune de a lovi orice ţintă din Orientul Mijlociu, inclusiv Israelul.
În ultimii ani, Teheranul a adunat un inventar mare de drone cu rază de acţiune de aproximativ 1.200-1.550 de mile şi capabile să zboare la joasă înălţime pentru a se sustrage radarelor, potrivit experţilor şi comandanţilor iranieni care au acordat interviuri publice presei de stat. Iranul nu a făcut niciun secret din această acumulare, afişându-şi arsenalul de drone şi rachete în timpul paradei militare, şi are ambiţia de a construi o mare afacere de export de drone. Dronele iraniene sunt folosite de Rusia în Ucraina şi au apărut în conflictul din Sudan.
Bazele şi depozitele ţării sunt dispersate la scară largă, îngropate adânc în subteran şi fortificate cu apărare aeriană, ceea ce le face greu de distrus prin lovituri aeriene, spun experţii.
De unde îşi procură Iranul armele?
Sancţiunile internaţionale au tăiat accesul Iranului la armament de înaltă tehnologie şi la echipamente militare fabricate în străinătate, precum tancuri şi avioane de luptă.
În timpul războiului de opt ani dintre Iran şi Irak din anii 1980, puţine ţări au fost dispuse să vândă arme Iranului. Când ayatollahul Khamenei a devenit liderul suprem al Iranului în 1989, la un an după încheierea războiului, el a însărcinat Gărzile să dezvolte o industrie internă de armament şi a investit resurse în acest efort, care a fost relatat pe larg în presa iraniană. El a vrut să se asigure că Iranul nu va mai fi nevoit niciodată să se bazeze pe puterile străine pentru nevoile sale de apărare.
În prezent, Iranul produce o cantitate mare de rachete şi drone pe plan intern şi a prioritizat această producţie de apărare, au declarat experţii. Încercările sale de a fabrica vehicule blindate şi nave militare mari au avut rezultate mixte. De asemenea, importă submarine mici din Coreea de Nord, în timp ce îşi extinde şi modernizează flota produsă la nivel naţional.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro