Constantinescu: Întreg sistemul de salvare este greşit, pentru că nu include toate instituţiile
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat vineri, referitor la intervenţia după prăbuşirea elicopterului SMURD, că "întreg sistemul de salvare este greşit", întrucât nu include toate instituţiile.
"Întreg sistemul de salvare este greşit. De ce? Pentru că nu include toate instituţiile, cum au fost, în cazul acesta, Căpitănia şi instituţiile care au ambarcaţiuni pe apă şi pe mare, şi, în acelaşi timp, şi ambarcaţiunile şi mijloacele private (...) care au sisteme de salvare care pot în momentul unei catastrofe să intervină dacă sunt băgaţi în sistem. (...) Există în Delta Dunării câţiva salvatori privaţi (...), dar din păcate ei nu sunt în sistemul 112 şi trebuie băgaţi în acest sistem măcar acum", a spus Constantinescu.
Întrebat de ancheta procurorilor anticorupţie, care verifică modul în care a fost achiziţionat elicopterul SMURD, Nicuşor Constantinescu a spus că "nu mai există alt producător decât Eurocopter Germania".
"L-am luat direct de la fabrică. Deci nu există intermediari. Ar putea să descopere că, dacă continuau contractul de operare, cei doi piloţi şi personalul trăiau şi astăzi, pentru că eu nu dădeam jos flotoarele. Eu plăteam cinci ore de antrenament lunar pentru piloţi, eu făceam pregătire de scufundare şi de salvare dintr-un elicopter teoretic scufundat, aşa cum spun normele europene civile, şi atunci poate trăiam cu toţii astăzi împreună, nu făceam o tragedie", a adăugat Constantinescu.
În acelaşi context, referitor la afirmaţia secretarului de stat din MAI Raed Arafat potrivit căruia aparatul de zbor nu avea flotoare, la momentul la care a fost preluat, şeful CJ Constanţa a răspuns: "Minte".
"Sperăm să se facă dreptate şi cred că destituirea şefului inspectoratului şi a prefectului nu înlătură greşelile din sistemul de salvare naţională. (...) Am auzit şi eu despre acea dronă, că există nişte jurnalişti profesionişti, care au avut o dronă, şi care au filmat toate evenimentele tragice, o caută şi procurorii militari şi toată lumea.(...) Nu a căzut acel elicopter. A fost văzut de cei 23 de martori venind rectiliniu-uniform (...) , necăzând ca un bolovan de sus. Aici e problema, nu a venit accidentat de sus, a venit uşor, ca şi cum ar ameriza. Dacă avea flotoarele, astăzi beam o cafea cu echipajul", a mai spus Nicuşor Constantinescu.
Declaraţiile au fost făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa vineri, la Tribunalul Bucureşti, instanţă la care a avut loc un nou termen în procesul în care Nicuşor Constantinescu este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi. Magistraţii au decis amânarea cauzei până la 16 ianuarie, deoarece avocatul preşedintelui CJ nu s-a putut prezenta la proces.
Nicuşor Constantinescu este judecat sub control judiciar în acest dosar. De asemenea, el este judecat sub aceeaşi măsură preventivă şi în dosarul în care este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.
Preşedintele CJ Constanţa a fost încarcerat la Spitalul Penitenciar Rahova din 6 noiembrie până în 5 decembrie, când instanţa a admis solicitarea acestuia de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar. Potrivit acestei hotărâri, Constantinescu trebuie să respecte mai multe obligaţii, una dintre condiţii fiind să nu ia legătura cu angajaţii Consiliului Judeţean Constanţa.
Procurorii DNA Constanţa au deschis un dosar penal legat de modul în care Consiliul Judeţean Constanţa a achiziţionat, în 2013, elicopterul trecut ulterior la SMURD şi prăbuşit, luni, în lacul Siutghiol. În acest dosar, există suspiciunea săvârşirii unor fapte de abuz în serviciu în urma cărora s-a obţinut şi foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din DNA.
Ancheta în cazul accidentului aerian din judeţul Constanţa, în urma căruia au murit toate cele patru persoane aflate în aparatul de zbor, este făcută de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind începută urmărirea penală pentru ucidere din culpă, neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunţat de un martor la numărul de urgenţă 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operaţiunile de căutare pe lac. Intervenţia s-a încheiat oficial marţi, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă, a arătat MAI.
Ministerul Afacerilor Interne a făcut precizări şi despre elicopter, de la achiziţionarea lui de către CJ Constanţa. "(elicopterul - n.r.) era în serviciu din iunie 2013, fiind achiziţionat de către Consiliul Judeţean Constanţa în cadrul Proiectului Transfrontalier cu finanţare europeană «Equipment to Save Our Lives», în cadrul Programul Operaţional comun România-Bulgaria 2007-2013. Aeronava era în exploatare în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne din 6 noiembrie 2014 şi realizase 188 ore de zbor", a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
La 6 noiembrie 2014, elicopterul a fost predat de CJ Constanţa Inspectoratului General de Aviaţie (IGAv), iar inspecţia pentru înmatricularea aeronavei a avut loc, potrivit MAI, în aceeaşi zi, la sediul Eurocopter România.
Oficialul MAI a mai precizat că elicopterul nu îndeplinea condiţiile tehnice pentru a opera pe mare, nefiind dotat cu pilot automat şi baliză pentru semnalizare în caz de accident aviatic pe mare, ceea ce făcea inutilă utilizarea flotoarelor.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, l-a acuzat, marţi, pe secretarul de stat din MAI Raed Arafat că a schimbat destinaţia elicopterului, care a fost preluat de SMURD fără acceptul său, el susţinând că la preluare elicopterul avea flotoare, iar acum nu mai are.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro