Conţinutul piratat a dus la creşterea accentuată a programelor ilegitime de mining de criptomonede în 2018

Autor: Andra Stroe Postat la 30 noiembrie 2018 35 afişări

Creşterea, la nivel global, a programelor ilegitime de mining de criptomonede apărute în 2018 a făcut ca numărul de atacuri să crească cu peste 83%, mai mult de cinci milioane de utilizatori fiind atacaţi online în primele trei trimestre din an, comparativ cu 2,7 milioane, în aceeaşi perioadă din 2017. Principalii factori din spatele interesului crescut pentru criptomonede au fost instalarea şi utilizarea de software şi conţinut nelicenţiate, potrivit Kaspersky Lab.

Conţinutul piratat a dus la creşterea accentuată a programelor ilegitime de mining de criptomonede în 2018

În 2018, programele de mining de criptomonede au prevalat în faţa principalei ameninţări a anilor trecuţi: ransomware-ul. Numărul utilizatorilor de Internet atacaţi cu programe de mining de criptomonede a crescut constant în prima jumătate a anului, cu un vârf în martie, aproximativ 1,2 milioane de utilizatori fiind atacaţi într-o lună.

Experţii Kaspersky Lab au investigat contextul economic al izbucnirii febrei criptomonedelor, pentru a descoperi ce a condus la răspândirea ei la nivel global. Au analizat reglementările, preţul la electricitate în primele 10 ţări vizate de programe de mining şi principalii vectori de infectare pentru familiile malware cele mai răspândite.

Analiza arată că nici legislaţia în domeniul criptomonedelor, nici costul electricităţii nu au un impact semnificativ asupra răspândirii malware-ului de mining. Investigaţia asupra familiilor malware arată, însă, că au infectat dispozitivele mai ales păcălind utilizatorii să instaleze software piratat şi conţinut fără licenţă.

„Analiza noastră asupra mediului economic al fenomenului de mining ca activitate malware şi a motivelor pentru prezenţa sa, foarte răspândită în anumite regiuni, a arătat o corelaţie clară: cu cât este mai simplu să distribui software fără licenţă, cu atât mai multe incidente de acest gen au fost detectate”, spune Evgeny Lopatin, security expert la Kaspersky Lab. „Pe scurt, o activitate care nu este în general percepută ca periculoasă – descărcarea şi instalarea unor programe dubioase – a dus la ceea ce este, probabil, cea mai importantă ameninţare cibernetică a anului: mining-ul nelegitim de criptomonede.”

Alte rezultate ale reportului:  

-Numărul total de utilizatori care au întâlnit programe de mining a crescut cu peste 83%, de la 2.726.491, în 2017, la 5.001.414, în 2018.

-Procentul de programe de mining detectate a crescut de la 5%, în 2017, la 8% în 2018 – din numărul total de ameninţări.

-Numărul total de utilizatori care s-au confruntat cu programe de mining pentru dispozitive mobile a crescut de peste cinci ori, de la 1.986, în 2017, la 10.242, în 2018.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
atacuri,
programe,
utilizatori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.