Controversatele alegeri din Statele Unite au început în mai multe state, iar rata de participare este dublă faţă de acum 4 ani. De data aceasta, lupta se dă pe bază de gen: Trump nu reuşeşte să câştige teren în rândul femeilor, iar Kamala Harris pierde voturile imigranţilor şi ale bărbaţilor de culoare

Postat la 21 octombrie 2024 62 afişări

Controversatele alegeri din Statele Unite au început în mai multe state, iar rata de participare este dublă faţă de acum 4 ani. De data aceasta, lupta se dă pe bază de gen: Trump nu reuşeşte să câştige teren în rândul femeilor, iar Kamala Harris pierde voturile imigranţilor şi ale bărbaţilor de culoare

Alegătorii din SUA se vor prezenta la urne pe 5 noiembrie pentru a-şi alege următorul preşedinte. Alegerile au fost iniţial o revanşă a alegerilor din 2020, dar au fost răsturnate în iulie, când preşedintele Joe Biden şi-a încheiat campania şi a susţinut-o pe vicepreşedinta Kamala Harris.

Marea întrebare este acum: va avea America prima femeie preşedinte sau un al doilea mandat al lui Donald Trump?

Pe măsură ce ziua alegerilor se apropie, vom urmări sondajele şi vom vedea ce efect are campania asupra cursei pentru Casa Albă.

Harris a avut un mic avans faţă de Trump în media sondajelor naţionale de când a intrat în cursă la sfârşitul lunii iulie şi rămâne în frunte.

Harris a înregistrat o creştere în sondaje în primele câteva săptămâni ale campaniei sale, ajungând să aibă un avans de aproape patru puncte procentuale spre sfârşitul lunii august.

Dar cifrele au rămas relativ stabile de la începutul lunii septembrie, chiar şi după singura dezbatere dintre cei doi candidaţi din 10 septembrie, care a fost urmărită de aproape 70 de milioane de persoane.

În timp ce aceste sondaje naţionale sunt un ghid util cu privire la cât de popular este un candidat în întreaga ţară, ele nu reprezintă neapărat o modalitate precisă de a prezice rezultatul alegerilor.

Acest lucru se datorează faptului că SUA utilizează un sistem de colegiu electoral, în care fiecare stat primeşte un număr de voturi aproximativ proporţional cu mărimea populaţiei sale. Un total de 538 de voturi din colegiul electoral sunt puse în joc, astfel încât un candidat trebuie să obţină 270 de voturi pentru a câştiga.

Există 50 de state în SUA, dar, deoarece majoritatea acestora votează aproape întotdeauna pentru acelaşi partid, în realitate există doar câteva state în care ambii candidaţi au şanse de câştig. Acestea sunt locurile în care alegerile vor fi câştigate şi pierdute şi sunt cunoscute sub numele de „state de luptă” (battleground states) sau „swing states”.

Un semn al modului în care cursa s-a schimbat de când Harris a devenit candidatul democrat, în ziua în care Biden a renunţat la cursă, era în urma lui Trump cu aproape cinci puncte procentuale, în medie, în cele şapte state în curs de schimbare.

În Pennsylvania, Biden era în urmă cu aproape 4,5 puncte procentuale atunci când a renunţat, după cum arată graficul de mai jos. Acesta este un stat-cheie pentru ambele campanii, deoarece are cel mai mare număr de voturi electorale dintre cele şapte şi, prin urmare, câştigându-l, este mai uşor să se ajungă la cele 270 de voturi necesare.

Putem avea încredere în sondaje?

În acest moment, sondajele sugerează că Kamala Harris şi Donald Trump se află la mai puţin de câteva puncte procentuale unul de celălalt în toate statele în curs de schimbare - iar atunci când cursa este atât de strânsă, este foarte greu să prezici câştigătorii.

Sondajele au subestimat sprijinul pentru Trump atât în 2016, cât şi în 2020. Companiile de sondaje vor încerca să rezolve această problemă în mai multe moduri, inclusiv cum să facă ca rezultatele lor să reflecte componenţa populaţiei cu drept de vot.

Aceste ajustări sunt dificil de realizat, iar institutorii de sondaje trebuie în continuare să facă presupuneri cu privire la alţi factori, cum ar fi cine se va prezenta efectiv la vot pe 5 noiembrie.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
presedinte,
alegeri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.