Costin Brumă, Swiss Capital: Emisiunea de obligaţiuni derulată de Romgaz vine la nişte costuri financiare care se vor reflecta asupra rezultatului net

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 13 iunie 2024 90 afişări

Costin Brumă, Swiss Capital: Emisiunea de obligaţiuni derulată de Romgaz vine la nişte costuri financiare care se vor reflecta asupra rezultatului net

Emisiunea de obligaţiuni  de 1,5 miliarde de euro, care urmează a fi desfăşurată de producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG), îşi va spune la un moment dat cuvântul asupra rezultatelor financiare ale companiei de stat, respectiv asupra profitului net, consideră Costin Brumă, broker al Swiss Capital.

„Emisiunea de obligaţiuni sigur va fi percepută pozitiv de investitori, de exemplu fonduri locale de pensii sau investitori internaţionali concentraţi pe obligaţiuni. Din punct de vedere al investitorilor în acţiuni, trebuie să luăm în considerare că toate aceste împrumuturi vor veni la nişte costuri financiare care se vor reflecta asupra rezultatului net”, spune brokerul.

Cel mai mare producător de gaze din România a selectat recent gigantul bancar american JPMorgan pentru a conduce consorţiul de bănci care va intermedia programul de emisiuni de obligaţiuni de pe piaţa externă, având în vedere că Romgaz are nevoie de bani pentru a finanţa exploatarea perimetrului offshore Neptun Deep din Marea Neagră.

„Din punct de vedere al companiei, investiţiile sunt pozitive. Însă pe termen scurt, dividendul a fost tăiat pe 2023 şi probabil că 2024 şi 2025 vor fi la fel, până când compania îşi va pune în aplicare programul de investiţii şi se vor vedea şi rezultatele”, continuă reprezentantul celui mai mare broker de la BVB în funcţie de valoarea tranzacţiilor intermediate.

Romgaz deţine jumătate din proiectul Neptun Deep, iar celelalte 50 de procente revin companiei OMV Petrom. În contextul emisiunii de obligaţiuni care urmează să finanţeze perimetrul offshore, cel mai mare zăcământ de acest tip descoperit pe apele teritoriale ale României, Romgaz a obţinut în premieră un rating BBB-, cu perspectivă stabilă, de la agenţia de evaluare financiară Fitch.

„Cred că va fi o perioadă de tranziţie, cum a fost şi la Transgaz până anul acesta. Am tot văzut investiţii făcute de către companie, datorii, împrumuturi realizate şi care s-au reflectat până la urmă în rezultatul net şi în dividend”, a declarat Costin Brumă în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

De asemenea, el atrage atenţia că Romgaz şi alte companii din energie şi utilităţi din prima liga bursieră nu sunt percepute drept acţiuni de creştere, ci mai degrabă drept acţiuni care aduc anual venituri suplimentare din dividende.

„Aceste dividende cred că vor suferi la Romgaz în următorii ani din cauza investiţiilor pe care compania trebuie să le realizeze. Dar în cinci ani ar trebui ca lucrurile să se schimbe.”

Romgaz a avut anul trecut o cifră de afaceri de 9 miliarde de lei şi un profit net de 2,8 miliarde. Compania a raportat pentru T1/2024 un profit de 1,2 miliarde de lei, în creştere cu 28% faţă de aceleaşi trei luni de anul trecut, în timp ce afacerile s-au diminuat cu 22% la 2,3 miliarde.

Pe bursă, societatea ajunge la o capitalizare de 22 de miliarde de lei. Statul român deţine 70% din Romgaz prin Ministerul Energiei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.