Creşterea economică influenţată de datele demografice. Italia stă cel mai rău din Europa: populaţia îmbătrâneşte rapid, iar natalitatea este în scădere
Italia stă cel mai rău din Europa într-un clasament al dezvolltării economice în raport cu evoluţia demografică. Populaţia îmbătrâneşte rapid, iar natalitatea este în scădere, ceea ce pune presiune pe economia ţării, au stabilit specialiştii.
Datele demografice ale Italiei sunt cele mai proaste din Europa în ceea ce priveşte potenţialul de creştere economică între 2023 şi 2040, a stabilit Scope Ratings, potrivit Reuters.
Italia are o populaţie care îmbătrâneşte rapid şi care pune presiune pe finanţele publice ale ţării. În plus, anul trecut, numărul naşterilor în Italia a scăzut pentru al 15-lea an consecutiv, ajungând la un nou nivel minim record de 379.000, cel mai mic număr de la unificarea ţării în 1861, arată datele oficiale.
„Populaţia de vârstă activă a Italiei va înregistra o scădere de aproape 19% între 2023 şi 2040 – cea mai mare reducere din Europa – depăşind reducerile aşteptate în Germania, Spania (ambele la 14%) şi Franţa (2%)”, a transmis agenţia într-un raport.
De asemenea, forţa de muncă în scădere în cea de-a treia economie a zonei euro subliniază „importanţa tot mai mare a reformelor pieţei muncii pentru perspectivele economice pe termen lung ale Italiei”.
Rata de ocupare a ţării este deja cea mai scăzută din Uniunea Europeană. Anul trecut, 66,3% dintre italienii cu vârsta cuprinsă între 20-64 de ani aveau un loc de muncă, comparativ cu media UE de 75,3%, potrivit datelor Eurostat. Situaţia este critică în special pentru femei, care încearcă să îmbine maternitatea şi munca.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro