Cristina Chiriac, preşedinte, CONAF: Pentru a stopa creşterea deficitului bugetar statul ar trebui să revizuiască lista de cheltuieli şi să ia măsuri ferme pentru a reduce evaziunea fiscală, în special în colectarea TVA

Autor: Cristina Bellu Postat la 25 iulie 2023 34 afişări

Cristina Chiriac, preşedinte, CONAF: Pentru a stopa creşterea deficitului bugetar statul ar trebui să revizuiască lista de cheltuieli şi să ia măsuri ferme pentru a reduce evaziunea fiscală, în special în colectarea TVA

Reprezentanţii Con­fe­deraţiei Naţionale pentru Antre­prenoriat Feminin (CONAF), cea mai puternică confederaţie din România ce reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse, consideră că diminuarea deficitului bugetar în acest an s-ar putea face printr-o mai bună gestionare a cheltuielilor statului şi prin măsuri ferme care să sprijine reducerea evaziunii fiscale, în special în colectarea de TVA.

În ceea ce priveşte bugetul anului viitor, oficialii CONAF recomandă guvernului să ia în calcul listarea la Bursa de Valori a unor pachete de acţiuni la companiile unde este acţionar majoritar.

“Exerciţiul din această vară în care Hidroelectica s-a listat la Bursă a demonstrat că există o piaţă internă interesată şi că, dacă statul şi-ar fi lansat oferta sa amânată de mulţi ani, de a vinde un pachet din acţiunile gigantului energetic, ar fi colectat suficienţi bani pentru a-şi menţine deficitul în echilibru şi a-şi susţine cheltuielile de investiţii”, spune Cristina Chiriac, preşedintele CONAF.

Potrivit acesteia, guvernul ar trebui să analizeze şi care sunt companiile pe care le-ar putea lista la Bursă anul viitor.

“Efectul ar fi benefic nu doar pentru bugetul de stat, ci şi pentru faptul că o listare la Bursă asigură profitabilitate mai mare la întreprinderile de stat, care s-ar putea traduce prin dividende suplimentare şi venituri fiscale de la acele companii. Încasările din vânzarea acţiunilor deţinute de stat ar contribui direct şi la veniturile bugetului de stat”.  

O altă idee asupra căreia guvernanţii ar trebui să mediteze pentru calibrarea politicii fiscale se referă la construirea unei opinii publice favorabilă reformelor.

“România a eşuat în tentativa de a implementa reformele sugerate de partenerii europeni, esenţiale de altfel nu doar pentru atragerea fondurilor europene, ci şi pentru evoluţia viitoare a economiei româneşti, deci pentru bunăstarea populaţiei. Creşterea nivelului de trai nu se poate realiza prin majorări de salarii şi pensii în condiţiile unei economii fragile, acompaniată de o monedă slăbită. Bunăstarea nu se poate impune fără creştere economică, iar pentru asta sunt necesare reforme ample”, mai spun reprezentanţii CONAF.

Potrivit acestora, guvernul ar trebui să discute cu naţiunea aceste reforme, necesitatea lor, efectul lor şi costurile asociate.

“Nu putem opta pentru reforme doar într-o criză precum cea din 2009-2010. Nici atunci nu am făcut schimbările amânate, ci am corectat, prin austeritate, erorile anterioare. Avem nevoie de consens în rândul oamenilor asupra necesităţii reformelor şi de o flexibilitate şi luciditate a guvernului cu privire la cerinţe. A treia condiţie obligatorie a obţinerii bunăstării, implicit a reducerii deficitului bugetar, este investiţia în economie”.

În esenţă, a conchis Cristina Chiriac „un climat investiţional bun, sănătos necesită însă reforme şi predictibilitate. Exact ce ne pregătim acum să amânăm şi să ignorăm.”

CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 9 patronate, 15 asociaţii, 26 sucursale şi peste 3.900 de companii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.