Criza? Care criza?
Un studiu al Bancii Centrale Europene, citat saptamana trecuta de Financial Times, sustine ca ratele scazute ale dobanzilor la imprumuturile in euro din Romania si Bulgaria au stimulat excesiv cresterea creditului neguvernamental in valuta, creand posibilitatea unor crize financiare locale.
Un studiu al Bancii Centrale Europene, citat saptamana trecuta de Financial Times, sustine ca ratele scazute ale dobanzilor la imprumuturile in euro din Romania si
"Riscul legat de creditare ramane principalul risc pentru stabilitatea financiara a Romaniei", apreciaza autorii studiului. Ziaristii de la Financial Times coreleaza respectivul avertisment cu contextul actualelor turbulente financiare de pe pietele in curs de dezvoltare, pentru a conchide ca o depreciere abrupta a monedelor din aceste tari ar atrage falimente bancare in lant si o criza de genul celei asiatice din 1997-1998.
Alta viziune are insa BNR, care tot saptamana trecuta a publicat primul sau Raport asupra stabilitatii financiare. Conform raportului, nu exista nici un risc iminent, pentru ca, desi indatorarea consumatorilor si a firmelor continua sa creasca, riscul de credit este mentinut sub control. In plus, eforturile bancii centrale de a limita creditul in valuta i-au reorientat pe clienti spre imprumuturile in lei: incepand din martie, ponderea creditului in lei a trecut de 50% din total. Calitatea portofoliului de credite ale bancilor este buna, iar riscul unei explozii a creditarii este "moderat", apreciaza BNR.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro