CSM a dezbătut afirmaţiile lui Tăriceanu în cazul deciziei Rarinca. Un membru CSM şi-a cerut scuze

Autor: Catalin Lupasteanu Postat la 22 iunie 2015 204 afişări

Membrii CSM au dezbătut, luni, în şedinţa de plen, declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu, care cerea demisia Liviei Stanciu şi a Laurei Kovesi pentru cazul Marianei Rarinca, şi au arătat că nu este normal ca politicienii să critice justiţia, iar solicitarea acestuia este deplasată.

Membrii CSM au dezbătut, în şedinţa de luni, raportul Inspecţiei Judiciare, care a făcut verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afectarea autorităţii puterii judecătoreşti şi decredibilizarea sistemului judiciar, după ce Călin Popescu Tăriceanu a cerut demiterea Liviei Stanciu şi a Laurei Kovesi.

Mai mulţi membri ai CSM au arătat că nu este normal ca politicienii să critice justiţia, apreciind că solicitarea preşedintelui Senatului este ”deplasată”.

Astfel, judecătorul Cristi Danileţ a spus că "afirmaţiile reprezintă un semnal de deraiere atunci când un membru al Executivului cere demisia preşedintelui Instanţei Supreme".

"Nu putem permite aşa ceva", a arătat Cristi Danileţ.

La rândul său, Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al CSM, a spus că nu este normal ca politicienii să critice justiţia.

"Să ceri demisia preşedintelui ICCJ mi se pare deplasat. Se cere demisia lui Kovesi, dar nu dumneaei a arestat-o pe Rarinca", a afirmat Dumbravă.

La rândul său, judecătorul CSM Norel Popescu a arătat că acest caz al Marianei Rarinca scoate totuşi la iveală anumite probleme ale sistemului judiciar românesc, care trebuie individualizate şi corectate pe parcurs.

"După ce o persoană a stat şase luni în arest deşi e nevinovată, e o problemă. Şi nu trebuie să ne prefacem că ea nu există. Poate este o eroare obişnuită de judecată. Astfel, consider că ar trebui să se analizeze şi cazurile de achitare", a spus Popescu.

Norel Popescu şi-a cerut scuze pentru cazul Marianei Rarinca, susţinând că, există, cu siguranţă, o problemă în sistem.

Membrii CSM s-au retras pentru a a lua o decizie legată de raportul Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor lui Tăriceanu.

În 28 mai, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a fi făcute verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afectarea autorităţii puterii judecătoreşti şi decredibilizarea sistemului judiciar, după ce Călin Popescu Tăriceanu a cerut demiterea Liviei Stanciu şi a Laurei Kovesi.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare (IJ) a fost făcută după ce Călin Popescu Tăriceanu, alături de mai mulţi colegi din PLR, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere "să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe Livia Stanciu şi Laura-Codruţa Kovesi". Tăriceanu a iniţiat acest demers în urma "evenimentului care a avut loc pe 21 mai, când Curtea de Apel Bucureşti a stabilit definitiv nevinovăţia cetăţeanului Mariana Rarinca, care a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv, pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat niciodată probe".

Mai exact, este vorba despre femeia pe care şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Stanciu, a acuzat-o că a şantajat-o. În cazul Marianei Rarinca, DNA, condusă de Laura Kovesi, a dispus trimiterea în judecată, femeia fiind arestată preventiv şase luni şi, ulterior, achitată.

"Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de acţiunile concertate ale unor reprezentanţi ai Senatului României şi a unei părţi din mass-media românească care tind la afectarea echilibrului puterilor în stat prin subminarea autorităţii puterii judecătoreşti şi a sistemului judiciar în ansamblul său. Exploatarea instituţională şi mediatică a soluţiei definitive de achitare pronunţată de o instanţă judecătorească şi stigmatizarea publică a persoanei preşedintelui ÎCCJ în acest context, strict în considerarea poziţiei şi rangului instituţional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, şi anume, acela al sesizării instituţiilor abilitate în legătură cu o situaţie sau posibile fapte de natură penală, poate genera un nepermis mecanism de erodare a încrederii cetăţenilor în calitatea sistemului judiciar şi de forţare a limitelor constituţionale de putere", arăta CSM.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CSM,
TĂRICEANU,
RARINCA
/actualitate/csm-a-dezbatut-afirmatiile-lui-tariceanu-in-cazul-deciziei-rarinca-un-membru-csm-si-a-cerut-scuze-14486487
14486487
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.