CSR 2022. Living Danube Partnership – Gârla Mare - Coca-Cola România

Postat la 28 decembrie 2022 85 afişări

CSR 2022. Living Danube Partnership – Gârla Mare - Coca-Cola România

Motivaţie:

Coca-Cola investeşte constant în procese de gestionare durabilă a apei pe tot parcursul procesului de producţie, dar şi dincolo de porţile fabricilor, prin proiecte de responsabilitate socială dezvoltate la nivelul comunităţilor locale, pentru îmbunătăţirea accesului la resurse de apă, dar şi planuri concrete de îmbunătăţire a bazinelor hidrografice şi a ecosistemelor aferente. Un astfel de proiect este şi reconstrucţia ecologică a zonei umede Gârla Mare – Vrata, din judeţul Mehedinţi – realizat de WWF-România şi finanţat de Fundaţia Coca-Cola în cadrul programului „Împreună pentru Dunăre”. Zonele umede au un rol esenţial în ecosistem: sunt un burete natural împotriva inundaţiilor şi reprezintă refugiu pentru numeroase specii de faună şi floră. În prezent, însă, zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile, iar plantele şi animalele dependente de zonele umede riscă, la rândul lor, să dispară. De-a lungul Dunării, peste 80% din zonele umede au dispărut în ultimii 150 de ani şi, odată cu ele, şi ecosistemele pe care le găzduiau. „Viitorul, implicit prosperitatea unui business, nu mai poate fi gândit în afara sustenabilităţii. Într-o lume din ce în ce mai conştientă de provocările de mediu şi de cele sociale, este nevoie să fim, cu toţii, parte din schimbare”, consideră reprezentanţii companiei.

Descrierea proiectului:

Zona umedă Gârla Mare s-a format pe locul unui fost braţ al Dunării, care în anii ’80 a fost transformat în fermă piscicolă. Construcţiile au întrerupt legătura cu Dunărea, iar zona umedă şi ecosistemele au început să dispară. Începută în 2020 şi cu o primă etapă finalizată în 2022, reconstrucţia ecologică de la Gârla Mare a făcut posibilă reconectarea Dunării cu lunca sa inundabilă. Lucrările, finanţate de Fundaţia Coca-Cola şi implementate de WWF România, au presupus consolidarea şi înălţarea malurilor canalului transversal, crearea unor ochiuri de apă pentru obţinerea unui mozaic de habitate pentru speciile acvatice, consolidarea digurilor şi amenajarea unui loc de pescuit pentru comunitatea locală.

Rezultate:

Peste 400 de hectare de luncă inundabilă au revenit la viaţă, iar acum Gârla Mare este un adevărat paradis pentru păsări şi animale. Mica „deltă“ găzduieşte peste 80 de specii, unele vulnerabile sau chiar în pericol de dispariţie. Iar pe lângă beneficiile pentru mediu, renaturarea scade riscul la inundaţii pentru localităţile din aval şi deschide oportunităţi pentru dezvoltarea socio economică, după ce zona va redeveni atractivă din punct de vedere piscicol şi al ecoturismului. Lucrările de reconstrucţie fac parte din programul mai amplu „Împreună pentru Dunăre”, un parteneriat unic, transsectorial, între WWF-CEE, Fundaţia Coca Cola şi Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), care se desfăşoară în şase ţări: România, Austria, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Bulgaria. Cu un sprijin de 4,4 milioane de dolari de la Fundaţia Coca Cola, „Împreună pentru Dunăre” a însemnat până în prezent refacerea unor zone umede şi lunci inundabile de-a lungul Dunării şi al afluenţilor săi, pe o suprafaţă de 5.462 hectare, echivalentul a peste 7.422 de terenuri de fotbal. Lucrările de reconstrucţie ecologică au crescut, astfel, cu peste 13 milioane metri cubi capacitatea de stocare a luncii Dunării - o cantitate care ar umple peste 4.800 de bazine olimpice.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.