Cu ochii pe Siderca
Dupa mai multi ani in care s-a aflat fie in lichidare, fie in administrare speciala, combinatului siderurgic din Calarasi - Siderca - i se mai acorda o sansa. Tenaris, un mare grup international din sectorul metalurgic, ar putea incerca sa preia combinatul. Va fi valorificata aceasta sansa?
Dupa mai multi ani in care s-a aflat fie in lichidare, fie in administrare speciala, combinatului siderurgic din Calarasi - Siderca - i se mai acorda o sansa. Tenaris, un mare grup international din sectorul metalurgic, ar putea incerca sa preia combinatul. Va fi valorificata aceasta sansa?
Combinatul siderurgic de la Calarasi a tinut capul de afis al ziarelor de multe ori in ultimii 15 ani, fie ca a fost vorba de furturile de fier vechi, de tentativele esuate de privatizare sau de certurile intre creditori. La data proiectarii sale, Siderca era cel mai performant combinat siderurgic din Romania, insa nu a fost terminat pana in 1989. Ulterior, perioadele de activitate au alternat cu cele de inghetare, ceea ce a facut ca multe dintre activele sale sa fie devalizate.
De-a lungul timpului, de cumpararea uzinei s-au aratat interesate companii precum Ispat, membra a grupului Mittal Steel, controlat de omul de afaceri indian Lakshmi Mittal, Voest Alpine din Austria sau Samsung. Insa de privatizat s-au privatizat in 2002 doar o parte din activele Siderca, considerate cele mai viabile, prin infiintarea Donasid Calarasi, preluata de compania italiana Beltrame.
Privatizarea partiala, adica infiintarea si vanzarea Donasid, a avut loc dupa ce Siderca a fost declarata in faliment in 2000, a inceput lichidarea, stopata insa in 2001 de instituirea procedurii de supraveghere financiara pe o perioada de trei ani.
Prelungita cu un an in 2004, administrarea speciala a combinatului din Calarasi (adica a ceea ce a mai ramas din el) s-a sfarsit la jumatatea lunii februarie. "Siderca SA a reintrat in lichidare in data de 13.02.2005", au precizat reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Iar procesul de lichidare ar putea dura ani buni. Pe de alta parte, in incercarea de a-si integra activitatile de pe piata romaneasca, grupul Tenaris - cel mai mare producator mondial de tevi fara sudura (turnate) - pare dispus sa cumpere un producator de otel.
Optiunile sale sunt insa numarate pe degetele de la o singura mana.
Tenaris si-a inceput activitatile in Romania in vara anului trecut, dupa preluarea de la Tubman International a trei companii din industria siderurgica: producatorii de tevi Silcotub Zalau, Tubinox Bucuresti si Laminorul Braila.
Insa Silcotub este nevoita sa importe otel de 90 de milioane de euro anual, pentru ca in Romania nu se fabrica otelul folosit de producatorul de tevi. Ca urmare, Tenaris analizeaza oportunitati de achizitie in regiune, spune Paolo Bassetti, director al Tenaris pentru CSI si Europa de Est si vicepresedinte executiv al Tenaris Silcotub Romania. "Singurele optiuni sunt otelaria Combinatului de Utilaj Greu (CUG) Cluj si Siderca din Calarasi, existand insa si varianta achizitionarii unei fabrici in Ucraina", a declarat Bassetti. Reprezentantii AVAS afirma, la randul lor, ca Tenaris este interesat de Calarasi, mentionand ca este vorba insa doar de Donasid, companie in care statul roman mai este inca actionar.
"Grupul Tenaris si-a exprimat interesul pentru achizitionarea pachetului de 20% din actiunile Donasid detinute de catre SC Siderca SA", a declarat pentru BUSINESS Magazin Mioara Iordache, director de relatii publice la AVAS.
Surse din piata afirma ca Tenaris s-ar fi inteles deja cu italienii de la Beltrame pentru achizitia pachetului detinut de acestia la Donasid. Mai ramane deci pachetul de 20% de la AVAS.
Statul roman va face insa adevarata afacere daca pachetul de 20% ar fi vandut cu tot cu proprietarul sau, adica Siderca SA. Tenaris are forta financiara pentru a revitaliza intreaga activitate a combinatului, iar anul 2004 a fost unul foarte bun pentru grup, care si-a triplat profitul fata de 2003. Iar daca achizitia Siderca cade, grupul Tenaris ar putea cumpara cateva active ale Combinatului de Utilaj Greu (CUG) Cluj, aflat, la randul sau, in proces de lichidare. De altfel, Silcotub Zalau - pe vremea cand nu era in proprietatea Tenaris - a incercat sa cumpere CUG Cluj, dar si alte doua societati din industria siderurgica: Fortpress Cluj si Tubinox Bucuresti. Pana la urma, Silcotub a preluat doar Tubinox, alaturi de care se afla si in prezent in portofoliul Tenaris, pentru ca datoriile CUG era foarte mari.
Iar o alta varianta luata in calcul de actionarii Silcotub este cumpararea unei facilitati de productie in Ucraina. Insa si aceasta optiune prezinta destule riscuri. Ca urmare, preluarea Siderca poate fi cea mai viabila solutie pentru Tenaris, astfel incat sa creasca profitabilitatea producatorului de tevi din Zalau.
Iar pe langa materia prima pentru Silcotub, Tenaris ar putea livra produse din otel de la Calarasi si altor companii, avand in vedere ca grupul mai detine in lume si alte combinate siderurgice. In plus, achizitia combinatului de la Calarasi ar putea avea si o valoare sentimentala pentru Tenaris, care mai detine o companie cu numele Siderca in Argentina.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro