Cum a ajuns tractorul simbolul rezistenţei ucrainenilor în faţa armatei ruse invadatoare
Brigada Mecanizată a Fermierilor Ucraineni, una dintre cele mai puternice forţe militare din lume, a capturat încă un transportor blindat de trupe rusesc BTR-80. Este o fărâmă de umor care descrie episoade din războiul pornit de Rusia contra Ucrainei. Dar şi o realitate din Ucraina.
Brigada Mecanizată a Fermierilor Ucraineni, una dintre cele mai puternice forţe militare din lume, a capturat încă un transportor blindat de trupe rusesc BTR-80. Este o fărâmă de umor care descrie episoade din războiul pornit de Rusia contra Ucrainei. Dar şi o realitate din Ucraina.
Tractorul fermierului a devenit simbolul rezistenţei ucrainenilor în faţa invaziei armatei ruse. Aceasta pentru că tractorul are o poveste aparte în Ucraina. Iar în spatele lui, sau mai degrabă la volan, stă adevăratul erou, fermierul.
Fermierul ucrainean este prezent peste tot cu tractorul său pentru a tracta tancurile şi tunurile grele ruseşti pentru că Ucraina este o ţară agricolă. Este grânarul Europei şi hrănea, înainte de război, mai ales ţările sărace, pentru care contează şi cea mai mică diferenţă de preţ. Acum, în loc să pregătească câmpul pentru recoltele de vară, fermierul şi tractorul său eliberează terenul de resturile războiului lăsate în urmă de ruşi.
Ucraina are o tradiţie a tractorului. În Ucraina există utilaje agricole grele din abundenţă, produse local sau importate. Impunătoarele maşinării verzi care trag după ele imensele tunuri autopropulsate sau mortierele ruse abandonate sau câştigate în luptă sunt importate.
Pentru ele, online-ul anti-rus a inventat o armată specială, temuta brigadă de tractoare John Deere. Însă Ucraina are o fabrică proprie de tractoare, la Harkov.
Dar, scrie Agroportal24h într-un articol publicat pe 28 februarie, uzina a fost distrusă şi cuprinsă de flăcări în urma bombardamentelor masive ale armatei ruse. Harkov se află în estul Ucrainei, într-o regiune pe care Rusia insistă să o cucerească cu orice preţ. Harkov este, sau a fost, unul dintre cele mai populate oraşe ucrainene, un mare centru industrial şi principalul centru al industriei de apărare. Uzina de tractoare de acolo a fost înfiinţată în 1930, iar istoria sa se împleteşte cu cea a Ucrainei.
După prăbuşirea URSS, după independenţă ţării, în perioada tranziţiei de la proprietatea de stat la cea privată, guvernul ucrainean şi-a vândut participaţia de 30%, iar în 2016, la doi ani după prima invazie rusă în Ucraina, principalul acţionar devenise investitorul ucrainean Oleksandr Yaroslavschi prin compania DCH Investment Management. Yaroslavschi era de mult timp acţionar la uzina de tractoare şi când a devenit proprietarul ei, aceasta era la un pas de lichidare.
Yaroslavschi este ceea ce în lumea slavilor răsăriteni se cheamă oligarh, un om de afaceri superbogat ale cărui interese se împletesc cu cele ale statului.
Patronul uzinei de tractoare de la Harkov este unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni din Ucraina, are o echipă de fotbal şi afaceri legate de cele mai strategice proiecte de dezvoltare ale ţării, cum ar fi aeroporturile. Yaroslavschi avea de gând să folosească activele fabricii de tractoare pentru a construi în Harkov cel mai mare parc industrial din ţară, punctul central al unui program naţional descris de preşedintele Volodimir Zelenski ca fiind „Silicon Valley al Ucrainei“.
Fabrica avea în jurul ei o constelaţie de circa 300 de furnizori ucraineni. Deşi grânarul Europei, Ucraina a cunoscut în ultimii ani un declin considerabil al producţiei de tractoare, de 75% între 2017 şi 2020, după unele calcule. În 2020 ar fi fost produse doar 827 de tractoare.
Cu toate acestea, în acel an Ucraina încă era ţară exportatoare de tractoare sau de piese. Însă, în valoare, importurile au fost de zece ori mai mari „ de aici celebrele bestii verzi John Deere care trag acum după ele tehnică de luptă rusească pe câmpurile şi drumurile de ţară ucrainene. Aceleaşi bestii verzi au defilat sfidătoare prin faţa soldaţilor ruşi luna trecută într-un sat din sudul Ucrainei în drumul lor spre muncile agricole - lucrările de însămânţare nu pot aştepta sfârşitul războiului, altfel, multă lume va face foamea, după cum spunea un fermier olandez stabilit în regiune. Se pare că Rusia vrea ca tocmai acest lucru să se întâmple. Nazar Bobitski, fost diplomat ucrainean stabilit la Bruxelles, a declarat pentru CBC că armata rusă distruge sistematic fermele şi utilajele agricole ucrainene - metoda pământului pârjolit.
Cu toate acestea, spune o glumă de pe internet, odată cu războiul, fermierii ucraineni au devenit a cincea armată a lumii mulţumită tancurilor ruseşti scoase cu tractoarele lor de pe câmpurile lor.
Ucraina a fost unul dintre cei mai mari exportatori agricoli, producţia acestui sector reprezentând 16% din PIB în 2021, ultimul an de pace. Agricultura contribuia cu 45% la exporturile totale. De aceea, suflul războiului pornit din Rusia se simte până în Africa şi Nepal. Cresc îngrijorările că ar putea izbucni o criză alimentară mondială. Însă eroul salvator ar putea veni tot din Ucraina. Este vorba de micul fermier, până la război oarecum trecut pe plan secund de guvernul de la Kiev în favoarea afacerilor mari. Doar micul fermier mai iese pe câmp cu tractorul. Agroafacerile mari, ale oligarhilor, au fugit de mult.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro