Cum a reuşit acest tânăr să fure 1 milion de dolari de la susţinătorii luii Donald Trump. Ceea ce a făcut nu este ilegal

Autor: Florin Casota Postat la 31 august 2016 895 afişări

Cum a reuşit acest tânăr să fure 1 milion de dolari de la susţinătorii luii Donald Trump. Ceea ce a făcut nu este ilegal

Ian Hawes, un tânăr de 25 de ani din Maryland, SUA, a realizat un site numit dinnerwithtrump.org (acum are numele schimbat în AmericanHorizons.org), ce conţinea toate elementele ale unei campanii oficiale pro Trump, relatează Politico. Totuşi la o privire mai atentă se observă că site-ul nu are nicio afiliere cu miliardarul sau cu campania acestuia. Potrivit publicaţiei Politico, Hawes a strâns peste 1 milion de dolari din donaţii de la lansarea site-ului până în prezent.

Site-ul fals seamănă foarte mult cu cel adevărat (dondaldjtrump.com) şi peste 20.000 de oameni au fost păcăliţi să doneze. În primele trei săptămâni, tânărul ar fi cheltuit 108.000 de dolari pe reclame în Facebook, oferind "posibilitatea de a câştiga o cină cu Trump" şi a încasat 350.000 de dolari. Cea mai mare parte din aceşti bani, 133.000 de dolari s-au dus către compania lui Hawes, CartSoft LLC. Iar din toţi banii obţinuţi 0 s-au dus către campania lui Trump.

"Mă simt furată, este oribil" a comentat Mary Pat Kulina, care a donat 265 de dolari lui Hawes. "Ăsta este jaf, îmi vreau banii înapoi. Vreau să-i dea banii lui Donald Trump", a continuat ea. Toţi cei contactaţi de Politico credeau că au donat banii către campania miliardarului.

Cina cu pricina oferită de site este de fapt un eveniment strângere de fonduri pentru care Hawes o să cumpere două bilete pe care le va oferi câştigătorului, după cum se vede în descrierea de site, scrisă mic cu un font de 8,5 şi cu o culoare gri.

Cum funcţionează?

Site-ul lui Hawes nu-ţi cere bani iniţial, doar o adresă de mail pentru a te înscrie la concurs (peste 400.000 de oameni s-au înscris până acum), apoi primeşti un mail în care ţi se spune că şansele de câştig ţi se dublează dacă donezi, deşi din nou, scris mic este precizat că "contribuţiile financiare nu-ţi vor creşte şansele de câştig".

"Suntem foarte bucuroţi să le returnăm oamenilor banii", a declarat Hawes. Până acum au primit 110 zece cereri de returnare a banilor, a spus el.

Deşi este clar că este o fraudă nu este ilegal pentru că oamenii donează banii din proprie voinţă.

"Voiam sa-i dau lui Trump 1000 de dolari şi soţia mea a văzut reclama pe Facebook. I-am donat...cine citeşte ce scrie mic în josul unui site. Dacă vrea să-mi dea banii înapoi o să fiu fericit să-i donez domnului Trump", a spus şi John McQueen, proprietarul unei pompe funebre din Florida.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.