Cum afectează inflaţia capacitatea noastră de a economisi şi cum putem pune bani deoparte, având în vedere că totul este foarte scump?

Autor: Alexandra Matei Postat la 08 noiembrie 2024 24 afişări

Cum afectează inflaţia capacitatea noastră de a economisi şi cum putem pune bani deoparte, având în vedere că totul este foarte scump?

Inflaţia este inamicul principal al tuturor celor care vor să economisească, cu atât mai mult atunci când cei care îşi doresc să pună ceva bani deoparte sunt tinerii, studenţii, care poate încă nu au un venit lunar prea mare.

Adrian, un tânăr în vârstă de 19 ani, student la ASE, îşi doreşte să afle care este cea mai bună metodă de a economisi, având în vedere că în acest moment totul este foarte scump.

„Inflaţia este un duşman al economisirii şi un prieten al creditării, din păcate. Atunci când ai în faţă nişte perspective inflaţioniste, eşti tentat să economiseşti mai puţin pentru că vrei de fapt să consumi acum pentru bunuri de folosinţă îndelungată, nu mai târziu, când puterea ta de cumpărare este redusă sau diminuată de inflaţie. Pe de altă parte, cei care vor să ia un credit judecă în felul următor: iau acum banii împrumut, cumpăr ce am de cumpărat şi dau înapoi când puterea de cumpărare e făcută praf de inflaţie. Deci, pe de o parte, inflaţia distruge oferta de capital din piaţă. Capitalul se produce doar prin economisire în mod sănătos. El se produce, se consumă prin credite şi atunci oferta scade, iar cererea creşte. În general, când apare inflaţia, din pricina acestui dezechilibru creşte dobânda. De ceea principalul element în creşterea dobânzilor este întotdeauna inflaţia. Este o legătură foarte puternică între cele două variabile şi în general este unidirecţională. Inflaţia determină dobânda mai mare. Dobânzile în România nu vor scădea atâta timp cât inflaţia nu scade”, a explicat Cristian Păun, profesor la ASE, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.

Economisirea este unul dintre cele mai importante principii atunci când vine vorba de finanţe. Prima dată trebuie să te asiguri că ai un venit, iar apoi, că nu consumi tot ce câştigi din munca ta.

E bine să fim prevăzători, consideră profesorul, iar atunci când lucrurile nu merg într-o direcţie bună  - în economie, în viaţa noastră personală sau profesională  - să ştim că ne putem baza pe o rezervă construită în timp prin economisire.

Tema centrală a celei mai recente ediţii a emisiunii Ce faci cu banii tăi a fost cea a educaţiei financiare. Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE), a explicat pe înţelesul tuturor cum devenim educaţi financiar şi a vorbit despre cele mai importante cinci lecţii care ar trebui să se regăsească în cel mai simplu manual de educaţie financiară: producerea de venituri, economisirea, investiţiile în propria persoană, investiţiile pe pieţele financiare cu ajutorul specialiştilor şi investiţiile pe cont propriu.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitii,
incepere,
refuz,
bani,
banca,
educatie,
proces

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.