Cu un singur gest profesorul i-a distrus viaţa acestui adolescent. "Mi-am pierdut casa, creativitatea, securitatea"
Ahmed Mohamed, un adolescent de 14 ani din Texas care a devenit o celebritate mondială după ce a fost arestat de poliţie din cauză că a adus la şcoală un ceas care a fost confundat cu o bombă.
Acum familia băiatului a dat în judecată Irving, oraşul din Texas acuzând că i-au fost încălcate drepturile civile parte dintr-o schemă mai mare de discriminare împotriva studenţilor cu origini africane-americane.
Numele lui Ahmed Mohamed a ajuns să fie cunoscut în lumea întreagă în septembrie 2015, când şi-a adus la şcoală tema - proiectul pentru ora de ştiinţe, un ceas electronic improvizat. Profesoara de engleză a considerat că obiectul semăna mai degrabă cu o bombă, aşa că adolescentul a fost scos din sala de clasă de un om al legii.
"M-au interogat şi m-au percheziţionat, mi-au confiscat tableta şi invenţia. Mi-au spus că am încercat să construiesc o bombă. Le-am spus că nu, am încercat să fac un ceas", a povestit adolescentul. El a fost încătuşat şi dus la secţia de poliţie, unde interogatoriul a continuat, băiatul susţinând că poliţiştii i-au repetat insistent numele de familie - Mohamed şi că nu l-au lăsat să îşi sune tatăl.
Povestea lui Ahmed a devenit virală, iar mulţi americani şi-au exprimat susţinerea pentru adolescent. Printre ei s-au numărat fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, Hillary Clinton şi însuşi preşedintele Barack Obama. Preşedintele SUA chiar l-a invitat la Casa Albă şi s-au întâlnit în cadrul unui eveniment dedicat ştiinţei şi educaţiei.
Chiar şi aşa familia lui Ahmed s-a mutat înapoi în Qatar. Totuşi, povestea nu s-a terminat, şi luni tânărul a apărut într-o conferinţă de presă în care a spus că "Iubesc Statele Unite. Este casa mea. Dar nu am putut sta. Am primit ameninţări cu moartea. Asta este realitatea tristă"
"Mi-am pierdut casa, mi-am pierdut creativitatea, pentru că atunci îmi plăcea să construiesc lucruri, acum nu mai pot. Mi-am pierdut securitatea pentru că aici pot fi împuşcat pe stradă şi de asta trebuie să locuiesc în străinătate".
Înainte ca familia să părăsească ţara, avocatul lor de atunci a ameninţat autorităţile că le va da în judecată şi va cere despăgubiri de 15 milioane de dolari. Noul avocat nu a precizat cât cer despăgubiri, rezumându-se la a spune că "asta rămâne la decizia juriului".
Şcoala unde a studiat copilul susţine în continuare că "drepturile studentului nu au fost încălcate şi vom răspunde acuzaţiilor în curtea de judecată".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro