Cum se fac miliarde de dolari din traficul de carne vie

Autor: Razvan Muresan Postat la 31 martie 2011 263 afişări

Traficul de persoane nu e un fenomen la care ne gandim zilnic, dar infractiunile de acest fel afecteaza comunitatea in care traim, produsele pe care le cumparam si oamenii de care ne pasa, scrie CNN.com. Iata cele mai importante cinci lucruri pe care trebuie sa le stiti despre traficul de persoane.


1. Traficul de persoane inseamna sclavagism.

Mai exact, implica controlul unei persoane asupra celeilalte si exploatarea sa pentru munca. Precum istoricul sclavagism, traficul de persoane este o afacere care genereaza miliarde de dolari anual. Deosebirea consta in faptul ca traficul de carne vie nu mai este legal oriunde in lume. Aplicarea legii esueaza in multe din cazuri, iar victimele sunt hartuite fizic, psihic si emotional de catre traficanti.


2. Exista toate sansele sa se intample si in tara in care locuiti.

Povestile despre traficantii de persoane vin de multe ori din locuri indepartate, precum Cambodgia si Brazilia, sau mai apropiate de Romania, ca Republica Moldova. Insa sclavagismul a prins contur si in tarile moderne, iar muncitori obligati sa lucreze in plantatii au fost gasiti chiar si in Statele Unite ale Americii. Victimele traficului de persoane sunt obligate sa munceasca in restaurante, hoteluri, magazine, saloane de masaj si se intersecteaza tot mai adesea cu proxenetismul si prostitutia.


3. I se poate intampla oricui.

Traficul de carne vie nu discrimineaza si nu tine cont de rasa, varsta, sex sau religie. Oricine poate fi o victima. De departe, cele mai multe victime sunt fete mai tinere de 18 ani. Factorii care sporesc riscul de a deveni traficat sunt saracia, lipsa educatiei si anturajul nepotrivit si asociat infractiunilor.


4. Produsele pe care le mancati, imbracati si folositi zilnic pot fi fabricate de victime ale sclavagismului.

De la orez, ciocolata, bijuterii, flori sau incaltaminte, pana la telefoane mobile sau decoratiuni de Craciun. Traficul de persoane in sectorul de productie este atat de raspandit, incat cei mai multi americani au intrat in contact la un moment dat cu un produs prelucrat sau fabricat de sclavi.


5. Traficul de persoane poate fi stopat pe durata vietii noastre.

Activistii de pe intreg mapamondul sprijina campaniile si lupta autoritatilor cu traficul de carne vie. Un sprijin real ar putea veni prin inasprirea pedepselor si, deci, imbunatatirea legislatiei in vigoare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-se-fac-miliarde-de-dolari-din-traficul-de-carne-vie-8116103
8116103
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.