Cursă contra cronometru: Europa trebuie „îmblânzească” cât mai repede preţul gazelor, înainte ca iarna şi criza energetică care pluteşte deasupra continentului să bată la uşă

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 26 octombrie 2022 60 afişări

Cursă contra cronometru: Europa trebuie „îmblânzească” cât mai repede preţul gazelor, înainte ca iarna şi criza energetică care pluteşte deasupra continentului să bată la uşă

Miniştrii europeni au reuşit imposibilul în iulie, după ce în doar şase zile au ajuns la un consens privind reducerea cererii de gaz a continentului. De atunci, măsurile pe care Europa trebuia le ia pentru combaterea crizei energetice s-au decalat, iar în prezent pare puţin probabil ca o serie de norme esenţiale pentru acest obiectiv să fie implementate până la iarnă, scrie Bloomberg.

Evoluţia pieţei energetice le oferă totuşi guvernelor europene o perioadă de respiro în care să vină cu noi proiecte cu care să protejeze europenii de problema energetică. În prezent, Europa este supra-saturată cu oferte şi livrări de gaz natural lichefiat, situaţie care a coincis şi cu o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă. Pe măsură ce ameninţarea crizei energetice pare să nu mai fie atât de mare în acest context, impulsul de a acţiona pentru asigurarea rezerveleor energetice se diminuează.

„Comisia Europeană trebuie să îşi menţină sprijinul. Criza nu a trecut şi tocmai din acest motiv avem nevoie de o plasă de siguranţă, chiar dacă cel puţin în prezent ne poziţionăm bine”, a declarat Jozef Sikela, ministrul industriei din Republica Cehă.

În iulie, atunci când Moscova strângea tot mai tare robinetul de gaze, în interiorul UE a avut loc o schimbare privind felul în care este privită politica energetică europeană.

Comunitatea Europeană s-a decis atunci să reducă cu 15% cererea pentru gaze. Iniţial reducerea cererii a fost un obiectiv pe care fiecare stat şi-l putea asuma în mod voluntar, însă propunerea poate deveni o misiune obligatorie dacă criza energetică se acutizează. Din iulie UE a luat măsuri pentru a permite guvernelor să oprească profitul companiilor energetice şi să direcţioneze veniturile către consumatori.

Acum cea mai mare dilemă a Europei este dacă se va ajunge la un consens pentru implementarea unui plafon al preţului gazelor. Înalţii oficiali din energie sunt de părere că o astfel de măsură poate fi propusă undeva după 24 noiembrie. Proiectul însă ar intra în o altă fază de discuţii şi negocieri, fiind nevoie de timp până când va fi implementat cu adevărat.

Un alt proiect pus pe masă pentru lupta împotriva crize energetice este plafonarea preţului pentru gazul utilizat în producţia de energie electrică. Cu toate acestea, este puţin probabil ca ideea să prindă viaţă pentru că Comisia Europeană a subliniat deja faptul că o astfel de măsură ar putea pune în pericol cererea de gaz şi fluxul de electricitate livrată către alte ţări din afara UE.

Europa se află în prezent într-un moment de cumpănă pe fondul crize energetice, care testează gradul de unitate şi solidaritate al europenilor pe măsură ce iarna se apropie. Ţările membre UE sunt obligate să găsească o soluţie care să convină tuturor europenilor pentru a ţine sub control criza şi a trece iarna.

„Există aproximativ 15 state membre care au susţinut de mult timp că este nevoie de o intervenţie puternică pe piaţa energiei, totuşi ele vin cu 15 idei diferite când vine vorba de acest lucru. Trebuie să evităm deciziile pripite şi să ajungem la un consens”, a declarat Rob Jetten, ministrul olandez al energiei.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
gaze,
energie,
europa,
iarna,
pret

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.