Cursa pentru supremaţia AI atinge noi dimensiuni: Giganţii tech din Chinezi sfidează sancţiunile SUA cu investiţii record în inteligenţa artificială
Giganţii chinezi din domeniul tehnologiei şi-au dublat cheltuielile de capital în acest an, investind masiv în infrastructura inteligenţei artificiale, în ciuda sancţiunilor impuse de SUA pentru a limita progresul Chinei în acest sector, relatează Financial Times.
Alibaba, Tencent şi Baidu au cumulat cheltuieli de capital de 50 de miliarde de RMB (7 miliarde de dolari) în primul semestru al acestui an, în creştere de la 23 de miliarde de RMB în aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceste companii au subliniat că principalele investiţii au fost direcţionate către achiziţionarea de procesoare şi infrastructură necesare pentru dezvoltarea modelelor lingvistice complexe utilizate de diverse programe AI.
ByteDance, compania-mamă a TikTok, şi-a majorat, de asemenea, cheltuielile legate de inteligenţa artificială, cu un buget total ce depăşeşte 50 de miliarde de dolari.
„Vom continua să investim în cercetare şi dezvoltare şi să ne extindem afacerea de cloud bazată pe AI,” a declarat luna aceasta Eddie Wu, şeful Alibaba, în faţa investitorilor. „Aceasta se datorează cererii semnificative din partea multor clienţi, pe care o considerăm nesatisfăcută.”
Alibaba achiziţionează procesoare pentru a-şi antrena seria de modele AI Tongyi şi pentru a oferi putere de calcul altor utilizatori. În primul semestru, cheltuielile de capital ale companiei au ajuns la 23 de miliarde de RMB, înregistrând o creştere de 123% faţă de anul precedent.
„Atunci când facem astfel de investiţii capex, observăm că, odată ce un server este activat, acesta funcţionează aproape instantaneu la capacitate maximă,” a explicat Wu. „Ne aşteptăm la un ROI [randament al investiţiilor] foarte ridicat în trimestrele următoare.”
Vânzările diviziei de cloud a grupului au accelerat în al doilea trimestru, înregistrând o creştere de 6% faţă de anul anterior. Veniturile din produsele legate de inteligenţa artificială au crescut de peste două ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Această expansiune este parţial alimentată de investiţiile în start-up-uri chineze de AI, menite să atragă noi clienţi. În februarie, mai puţin de jumătate din cele 800 de milioane de dolari investite în Moonshot, un start-up de inteligenţă artificială, au fost sub formă de vouchere pentru achiziţionarea serviciilor sale de cloud.
Deşi restricţiile americane la export limitează accesul la procesoarele de top Nvidia destinate inteligenţei artificiale, cum ar fi H100 şi viitoarea serie Blackwell, companiile chineze de tehnologie pot achiziţiona procesoare cu performanţe mai reduse, cum ar fi Nvidia H20, care sunt concepute pentru a se încadra în limitele de putere de calcul impuse de Washington.
Analiştii se aşteaptă ca Nvidia să livreze peste un milion de procesoare către companiile tehnologice chineze în lunile următoare, la un preţ între 12.000 şi 13.000 de dolari pe unitate. ByteDance este unul dintre clienţii importanţi, conform unor surse familiare cu situaţia.
Dylan Patel, de la grupul de cercetare SemiAnalysis, estimează că societatea-mamă a TikTok a achiziţionat sute de mii de procesoare H20 pentru centrele sale de date din China, investind simultan sume considerabile pentru a colabora cu parteneri şi a construi infrastructură de calcul în Johor, Malaezia.
„ByteDance este cel mai mare cumpărător chinez de soluţii AI, investind masiv atât în China şi Malaezia, cât şi în serviciile de cloud din SUA,” a declarat Patel.
Tencent, gigantul social media şi de jocuri, a raportat că investiţiile sale au crescut la 23 de miliarde de RMB în primele şase luni, înregistrând o creştere de 176% faţă de anul precedent, în parte datorită investiţiilor în servere GPU şi CPU.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro