Daca nu-i de ajuns, avem TVA
Desi statisticile BNR nu diferentiaza intre creditele bancare pentru persoane fizice si cele pentru firme, cresterea creditului neguvernamental continua sa impresioneze, parand sa confirme avertismentele FMI ca Romania ar consuma prea mult pe datorie.
Desi statisticile BNR nu diferentiaza intre creditele bancare pentru persoane fizice si cele pentru firme, cresterea creditului neguvernamental continua sa impresioneze, parand sa confirme avertismentele FMI ca Romania ar consuma prea mult pe datorie. In perioada iunie 2004-2005, imprumuturile neguvernamentale au crescut cu 43,2% (in valuta), respectiv cu 33,7% (in lei). Banca centrala a promis sa reglementeze mai strict activitatea institutiilor nebancare de credit si a inasprit regimul creditarii pentru persoanele fizice, din septembrie urmand sa intre in vigoare noile norme, care limiteaza creditul de consum la 30% din veniturile nete ale clientului si creditul pentru investitii imobiliare la 35%, respectiv la 75% din valoarea imobilului sau a devizului de constructie.
In plus, dupa cum se stie, suma tuturor ratelor la imprumuturi, inclusiv cele pentru contractele de leasing, nu poate trece de 40% din veniturile nete lunare ale clientului.
Mai mult insa, BNR are in vedere si o majorare a ratei rezervelor minime obligatorii in valuta constituite de bancile comerciale la banca centrala, in paralel cu reducerea rezervelor in lei, anume ca sa descurajeze imprumuturile in valuta. Cu toate acestea, faptul ca parghia ratei la rezervele bancilor n-a reusit pana acum sa limiteze cresterea creditului in valuta pune inca sub semnul indoielii obiectivele de politica economica asumate de autoritati. Programul Economic de Preaderare pentru 2005-2008 vorbeste de o crestere reala a consumului populatiei de numai 7,4% pentru anul in curs, fata de 10,8% in 2004.
Numai ca, daca nici masurile BNR nu dau rezultate, guvernantii mai au o posibilitate de franare a consumului: majorarea TVA. Propusa de la bun inceput de FMI, respinsa de Guvern si apoi readusa in discutie de ministrul finantelor peste capul coalitiei de la putere, cresterea TVA apare din nou ca solutie, de data aceasta sustinuta de presedintele Basescu. E drept, seful statului a conditionat-o de reducerea CAS de la anul si a explicat-o prin nevoia de a strange mai multi bani la buget. Dar faptul ca si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (foto), s-a exprimat in favoarea majorarii TVA dovedeste ca pentru potolirea apetitului de consum e nevoie intr-adevar de masuri mai radicale decat restrictiile la credite.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro