Dancă: Majorarea pensiilor trebuie să acopere măcar rata inflaţiei
Deputatul Ionel Dancă, membru al partidului Forţa Dreptei, susţine că majorarea pensiilor trebuie să acopere cel puţin rata inflaţiei şi spune că o majorare cu 10% „înseamnă o tăiere a pensiilor anul viitor.
Majorarea pensiilor trebuie să acopere măcar rata inflaţiei, spune deputatul Ionel Dancă, în condiţiile în care PSD şi PNL vorbesc despre o posibilă creştere de 10%, de la 1 ianuarie 2023.
Ionel Dancă susţine, la RFI, că o majorare a pensiilor cu 10% „înseamnă o tăiere a pensiilor anul viitor, pentru că majorarea pensiilor, a valorii punctului de pensie, pentru anul următor trebuie neapărat să acopere cel puţin inflaţia, dacă este să respectăm legislaţia în vigoare. Noi în momentul de faţă avem legea 263 din 2010, care spune foarte clar cum trebuie actualizată valoarea punctului de pensie, astfel încât să acopere 100% rata inflaţiei şi jumătate din creşterea salariului mediu brut pe economie. Noi de altfel, parlamentarii din Forţa Dreptei, am şi depus un proiect de lege pentru majorarea pensiilor anul viitor, în funcţie de această formulă pe care o cunosc foarte bine pensionarii, prin care se acoperă 100% din rata inflaţiei şi jumătate din creşterea salariului mediu brut pe economie, noi am propus chiar 58,5% din această creştere, astfel încât pe lângă recuperarea puterii de cumpărare, respectiv aceea de a majora punctul de pensie cu 100% din rata inflaţiei, care nu înseamnă altceva decât o recuperare a puterii de cumpărare, să aibă loc şi o creştere reală a valorii punctului de pensie, în funcţie de creşterea salariului mediu brut pe economie”.
Deputatul consideră că „o creştere a pensiilor trebuie să fie de cel puţin 15%, pentru a recupera inflaţia, la care trebuie adăugată o creştere de aproximativ trei procente, pentru a avea efectiv o majorare reală a valorii pensiilor şi asta ar însemna aproximativ o creştere de 18% a valorii punctului de pensie, începând cu anul viitor. Bani sunt la buget, pentru că bugetul în momentul de faţă se alimentează cu venituri mult mai mari din creşterea preţurilor şi a inflaţiei. Să nu uităm că în acest an cel puţin 40 de miliarde de lei la buget au venit în plus din inflaţie, din creşterea preţurilor la energie”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro