Dascălii din Polonia şi Ungaria se pregătesc de proteste şi greve de amploare. Întreaga Europă se confruntă cu un deficit acut de profesori

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 05 septembrie 2022 40 afişări

Profesorii din Polonia şi Ungaria avertizează că sistemul public de învăţământ se află în pragul colapsului. Deficitul de profesori şi discuţiile legate de greve umbresc pregătirile pentru noul an şcolar, scrie Balkan Insight.

Dascălii din Polonia şi Ungaria se pregătesc de proteste şi greve de amploare. Întreaga Europă se confruntă cu un deficit acut de profesori

Profesorii din Polonia şi Ungaria avertizează că sistemul public de învăţământ se află în pragul colapsului. Deficitul de profesori şi discuţiile legate de greve umbresc pregătirile pentru noul an şcolar, scrie Balkan Insight.

Polonia duce lipsă de până la 90.000 de profesori, potrivit Sindica­tu­lui Solidaritatea, notează Warsaw Voice.

Profesorii muncesc mai mult pentru câştiguri mai mari, însă adesea nu au de ales pentru că în caz contrar nu ar avea cine să le predea copiilor. Din septembrie, profesorii sunt obligaţi să petreacă o oră în plus la şcoală sau grădiniţă, pentru con­sultări cu părinţii sau elevii.

Totuşi, aceştia nu vor fi plătiţi suplimentar pentru ora respectivă. Reprezentanţii sindicatelor spun că le vor trimite chestionare membrilor şi că forma de protest va fi decisă în septembrie. Aceştia nu exclud închiderea şcolilor.

Şi reprezentanţii autorităţilor lo­cale consideră că situaţia din învăţă­mânt este disperată. În Varşovia, un sondaj realizat de acestea relevă că peste 50% dintre profesori inten­ţio­nează să-şi schimbe profesia. Printre motive: salariile mici, burnoutul, schimbările constante de regle­mentări.

În Polonia, un profesor începător se poate aştepta la un salariu de 2.600 de zloţi (550 de euro) pe lună, egal cu costul închirierii unui apar­tament de două camera într-un oraş mare, potrivit Balkan Insight. Un profesor cu 15 ani de experienţă câş­ti­gă 4.000 de zloţi pe lună, aproxi­mativ egal cu salariul unui casier dintr-un su­permarket.

Situaţia este similară în Ungaria. Un profesor cu 30 de ani de experienţă câştigă 300.000 de forinţi pe lună (800 de euro).

Sindicatul PSZ se aşteaptă ca 22.000 de profesori să părăsească sistemul public în următorii cinci ani. Iar cu peste 40% dintre profesori având vârste de peste 50 de ani şi numai 7% sub 30, situaţia se va înrăutăţi chiar şi fără demisii.

În prezent, sistemul public de învăţământ duce lipsă de 15% din necesar. Specialiştii argumentează că o majorare imediată a salariilor de cel puţin 30-50% este necesară pentru retenţia şi atragerea de noi profesori.

Guvernul ungar promite să majoreze salariile la 80% din salariul mediu al ţării până în 2029, însă profesorii nu cred în astfel de promisiuni. „Când vor primi facturile la energie în toamnă, profesorii va trebui să se decidă dacă să le plătească sau să mănânce. Mulţi vor face foamea“, avertizează un profesor.

Liderii sindicali ai profesorilor ungari au organizat un protest în această săptămână, purtând toţi negru pentru a „jeli“ începutul de an şcolar, relatează Euractiv. Aceştia au anunţat că organizează o grevă, cel mai probabil pentru sfârşitul lunii noiembrie.

De altfel, întreaga Europă se confruntă cu un deficit de profesori, notează Le Monde. Chiar şi ţările cu salarii atractive au această problemă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
ungaria,
cadre didactice,
greve

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.