David Cameron îndeamnă G7 să discute excluderea permanentă a Rusiei din G8
Summitul G7, convocat luni la Haga de către Barack Obama, ar trebui să discute "excluderea permanentă a Rusiei" din G8, a declarat miercuri premierul britanic, David Cameron, în Camera Comunelor.
"Eu cred că este important ca noi să acţionăm împreună cu aliaţii şi partenerii noştri şi să discutăm dacă este convenabil sau nu ca Rusia să fie exclusă în mod permanent din G8, în cazul în care sunt adoptate alte măsuri", a declarat premierul britanic. "Acesta este modul bun de a proceda", a adăugat el.
Preşedintele american, Barack Obama, a invitat marţi liderii G7 şi Uniunii Europene (UE) să se reunească săptămâna viitoare la Haga, în cadrul Summitului privind Securitatea Nucleară, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina.
Excluderea Rusiei din grupul celor mai industrializate state, la care a aderat ca membru cu drepturi depline în 2002, este una dintre sancţiunile internaţionale luate în considerare în urma alipirii Crimeei la Rusia marţi.
Celelalte şapte state membre - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite - şi-au suspendat deja participarea la reuniunile în vederea pregătirii summitului G8 prevăzut în iunie la Soci, în Rusia, în semn de protest faţă de încălcarea suveranităţii Ucrainei de către Moscova.
Comunitatea internaţională va "plăti un preţ foarte mare" dacă ezită să adopte sancţiuni clare faţă de "această anexare" a Crimeei de către Rusia, a adăugat David Cameron miercuri.
Ulterior, premierul britanic, David Cameron, a discutat această propunere la telefon cu cancelarul german, Angela Merkel, potrivit Downing Street.
Cei doi lideri au "convenit ca Uniunea Europeană să ia alte măsuri împotriva Rusiei", pe lângă interdicţiile de vize şi blocarea averilor, a adăugat Downing Street.
Cei doi lideri au apreciat că UE va trebui să continue cooperarea cu Statele Unite în vederea "disuadării Rusiei să efectueze şi alte acţiuni care ar putea destabiliza Ucraina".
Această conversaţie telefonică a avut loc cu o zi înainte de o reuniune de două zile, la Bruxelles, a liderilor europeni. Aceştia se reunesc pentru a oferi un răspuns ferm acţiunii Rusiei în Crimeea.
Curtea Constituţională rusă a validat miercuri, cu unanimitate, tratatul de alipire a Crimeei la Rusia semnat marţi de către preşedintele rus Vladimir Putin, în timp ce, pe teren, miliţii proruse ocupau sediul marinei ucrainene la Sevastopol, în Crimeea.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro