David Cameron susţine candidatura polonezului Donald Tusk pentru preşedinţia Consiliului European
Premierul britanic David Cameron este dispus să susţină candidatura omologului său polonez Donald Tusk pentru preşedinţia Consiliului European, considerând că ar reprezenta o contrapondere pentru poziţiile federaliste ale preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează The Guardian.
Premierul David Cameron urmează să-şi anunţe susţinerea pentru Donald Tusk la summitul UE programat sâmbătă la Bruxelles, unde se aşteaptă un acord între liderii statelor membre asupra candidaţilor pentru conducerea diplomaţiei europene şi a preşedinţiei Consiliului European.
Potrivit The Guardian, David Cameron şi Donald Tusk, care încă nu şi-a anunţat candidatura pentru acest post, au avut luni o discuţie telefonică privind summitul extraordinar al UE programat sâmbătă în Bruxelles.
Premierul David Cameron consideră că Donald Tusk, politician de centru-dreapta, ar putea reprezenta o contrapondere la poziţiile federaliste ale luxemburghezului Jean-Claude Juncker, viitorul preşedinte al Comisiei Europene. De asemenea, David Cameron consideră potrivit ca liderul uneia dintre cele mai mari dintre noile state membre să deţină o funcţie importantă în cadrul instituţiilor Uniunii Europene.
Purtătoarea de cuvânt a premierului David Cameron a declarat ulterior că Marea Britanie va susţine un candidat deschis la propunerile Londrei în vederea reformării Uniunii Europene. "Obiectivul nostru este să avem un candidat dispus să colaboreze cu Marea Britanie pentru a răspunde preocupărilor Londrei din următorii ani", a afirmat purtătoarea de cuvânt a şefului Guvernului britanic. Printre candidaţii favoriţi pentru preşedinţia Consiliului European a fost menţionată anterior şi premierul danez Helle Thorning-Schmidt.
În ceea ce priveşte funcţia de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate a Uniunii Europene, ministrul italian de Externe, social-democrata Federica Mogherini ar putea deveni viitorul şef al diplomaţiei europene, în cazul în care premierul polonez Donald Tusk sau un politician dintr-un stat baltic ar prelua preşedinţia Consiliului European, deţinută în prezent de belgianul Herman Van Rompuy.
"Mogherini încă este o opţiune", a declarat o sursă europeană pentru EuObserver, în pofida faptului că, la summitul din luna iulie, liderii UE nu au ajuns la un acord asupra numirii ministrului italian de Externe la conducerea diplomaţiei europene. Unele state est-europene au criticat atunci poziţia favorabilă Rusiei exprimată de şefa diplomaţiei de la Roma, dar şi lipsa de experienţă pentru această funcţie, în condiţiile în care Federica Mongherini a fost numită în februarie la conducerea Ministerului italian de Externe.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro