De ce numărul de cazuri cu coronavirus este mult mai mic în ţările în curs de dezvoltare din Europa decât în statele vestice?
Diferenţa imensă în politice de testare (abilitatea ţărilor de a efectua cât mai multe teste) de-a lungul Europei emergente reflectă faptul că rata de infecţie nu este un indicator util în contextul pandemiei de coronavirus.
În consecinţă, numărul de decese raportat la populaţie poate oferi o mai bună perspectivă asupra modului în care ţările europene gestionează criza, scrie Emerging Europe.
Dintr-un total de 23 de ţări emergente din Europa, clasate în funcţie de numărul de decese raportate la fiecare milion de locuitori, este de remarcat faptul că ţările în care restricţiile de circulaţie au fost lansate din timp şi unde sunt aplicate în mod riguros (de exemplu Georgia şi Slovacia), au înregistrat rate mult mai mici de decese decât ţările unde măsurile nu au fost aplicate la fel de strict, precum România.
În prezent, este clar că ţările din estul Europei au fost mult mai puţin afectate decât ţările din vest. Numărul de morţi per milion de locuitori este de 374 în Spania, 337 în Belgia, 329 în Italia şi 156 în Marea Britanie. Prin comparaţie, numărul de decese per milion de locuitori este de 17 în România, 11 în Ungaria şi 6 în Polonia.
Există un număr mare de explicaţii, inclusiv faptul că pandemia de coronavirus a ajuns mai târziu în estul Europei, comparativ cu statele vestice. În plus, numărul redus de conexiuni aeriene la nivel global, în special cu China, a jucat un rol important în contextul de faţă. Astfel, guvernele regiunii au avut timp să înveţe din experienţele Italiei şi Spaniei, care au aplicat măsurile de restricţie încă de când numărul de decese cauzate de COVID-19 era de ordinul sutelor.
În Europa emergentă, cel mai mare număr de decese raportat la un milion de locuitori este înregistrat în Slovenia (26), a cărei graniţă cu Italia a rămas deschisă până pe 10 martie. Ţara nu pare să fi trecut deja de vârful epidemiei, de vreme ce numărul de infecţii a scăzut cu doar 0,6% în ultimele zile.
Belarus, care a ignorat iniţial criza generată de coronavirus, a înregistrat tot mai multe cazuri în ultimele zile, iar sărbătorirea Paştelui Ortodox poate alimenta tot mai mult numărul de cazuri.
Din toate cele 23 de ţări în curs de dezvoltare din Europa, România înregistrează cel mai mare număr de decese şi al doilea cel mai mare număr de cazuri cu coronavirus, după Polonia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro