De o parte si de alta a crizei

Postat la 13 august 2007 1 afişăre

Cel mai important eveniment al ultimei saptamani bursiere a fost decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a oferi finantari in valoare de peste 150 de miliarde de euro bancilor comerciale din zona euro. Suma este un record istoric, depasind cele aproximativ 62 de miliarde de euro datate 12 septembrie 2001.

Cel mai important eveniment al ultimei saptamani bursiere a fost decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a oferi finantari in valoare de peste 150 de miliarde de euro bancilor comerciale din zona euro. Suma este un record istoric, depasind cele aproximativ 62 de miliarde de euro datate 12 septembrie 2001.


Analistii nu au vrut sa vada un semnal de alarma in gestul BCE, ci o injectie de capital intr-o piata afectata de lipsa lichiditatilor. Numai ca problemele pietei imobiliare americane s-au acutizat, in ciuda declaratiilor optimiste ale presedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke. Piata ipotecara secundara (de risc) a SUA are o valoare de circa doua trilioane de dolari. Nefiind sustinuta de garantii guvernamentale, piata resimte drastic orice modificare a puterii de cumparare sau a cotatiei dolarului. Fondurile internationale de investitii, cu prezente puternice si in acest sector, si-au vazut astfel randamentele trase mult in jos.

 

E adevarat ca, pe de alta parte, celelalte rezultate ale economiei SUA au fost pozitive, iar bursa parea ca isi va reveni dupa corectie, insa au aparut probleme in Europa.

BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, a anuntat ca blocheaza retragerile din trei fonduri detinute, pana la o noua recalculare a valorii acestora, alaturandu-se fondurilor americane Bear Stearns si Union Investments Management.

 

Masura intreprinsa de BCE a fost urmata de altele similare in SUA, Canada, Japonia si Australia, mai multe linii de credit pe termen scurt fiind deschise pentru a contracara declinul de lichiditate. Dar cotatiile bursiere, dupa o usoara revenire la inceputul saptamanii, au luat-o din nou la vale, ajungand pana la o pierdere de aproape 7% fata de cotatiile record de acum o luna. De data aceasta, analistii s-au pus de acord: daca toate bancile centrale injecteaza lichiditate in piata, e de rau, pentru ca guvernatorii stiu cel mai bine daca problemele sunt serioase. Valul global de panica a pornit deja; chiar daca nu isi retrag masiv participatiile din piata, fondurile de investitii nici nu mai cumpara nimic.

 

Teoretic, Bursa de Valori Bucuresti, la fel ca si bursele din statele vecine, nu ar trebui sa fie afectata de problemele americane. Nu suntem in situatia Europei de Vest, unde, spre exemplu, BNP Paribas detine participatii de miliarde de euro in sectorul imobiliar al SUA (1,6 miliarde de euro chiar in piata ipotecara secundara). Mai mult, rezultatele financiare la sase luni ale principalelor companii listate la BVB sau RASDAQ sunt peste asteptari. Atunci, de ce scad indicii si preturile? "Cresterile sau scaderile de pe bursa nu au la baza neaparat factori fundamentali. Un rol foarte mare in variatiile inregistrate il au factorii psihologici, atitudinea investitorilor, entuziasmul sau panica", spune Amalia Baraian, broker la SSIF Broker Cluj. Probleme mari ar putea aparea la noi doar daca fondurile straine de investitii ar decide sa se retraga total sau partial de pe pietele emergente.

 

Corectiile de saptamana trecuta ar mai putea fi explicate si prin starea de expectativa pe care o arata investitorii institutionali. In piata apar ordine de vanzare din partea celor care doresc sa-si retraga profitul, dar nu isi gasesc cumparator. Drept urmare, preturile scad, o mana de ajutor venind si din lichiditatea in scadere a bursei. Valoarea totala a tranzactiilor realizate saptamanal a fost descrescatoare de la inceputul lunii iulie, cand inregistra 126 de milioane de euro; saptamana trecuta a consemnat o valoare de numai 68 de milioane de euro. Dintre indicatori, cel mai tare sufera BET-FI, indicele evolutiei cumulate a celor cinci SIF-uri, care a incheiat ultima sedinta a saptamanii cu un minus de 3,12%, pana la 82.211 puncte. Conform estimarilor din piata, indicele se va indrepta catre pragul de 80.000 de puncte in urmatoarea perioada.

 

Dar lichiditatea in scadere este pusa si pe seama vacantelor. "Avand in vedere ca bursele internationale sunt in scadere, este o perioada excelenta pentru intrat in concediu. Tocmai bine ne intoarcem cand isi revin si pietele", declara Laurentiu Floroiu, broker la EFG Eurobank Securities, pregatindu-se sa plece in vacanta pentru o saptamana. Si nu este singurul: din patru agenti de intermediere contactati de BUSINESS Magazin, trei se pregateau sa plece in concediu. Luna august este in mod obisnuit luna de odihna a angajatului autohton, iar situatia internationala nu face decat sa intareasca traditia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
De o parte si de alta a crizei
/actualitate/de-o-parte-si-de-alta-a-crizei-1010085
1010085
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.