De pus in balanta
Exista cateva elemente care pot inclina balanta spre o evolutie in sus sau in jos a dobanzilor pe care bancherii le cer pentru imprumuturi.
REZERVELE MINIME OBLIGATORII: Cotele de 40% din valuta atrasa si 20% din resursele in lei pe care bancile trebuie sa le pastreze la BNR induc un cost in plus.
DOBANDA
DOBANDA LA EURO: O majorare a dobanzii de politica monetara a Bancii Centrale Europene (3,25% in prezent), anticipata de analistii internationali pentru decembrie, se va transmite si in costul creditelor in euro din
INFLATIA: Una dintre conditiile pe care bancherii le-au invocat ani la randul pentru ca dobanzile sa scada a fost reducerea inflatiei. In octombrie, rata anuala a inflatiei a coborat la 4,8%, plasandu-se in interiorul intervalului de plus/minus un punct fata de tinta de 5% stabilita pentru acest an.
RATINGUL
COMPETITIA: In mare parte, scaderea dobanzilor la creditele in lei a venit ca urmare a competitiei tot mai puternice dintre banci, impulsionata si de restrictiile introduse de BNR pentru imprumuturile in valuta.
BANCILE STRAINE: Este de asteptat ca dupa 2007 bancherii romani sa se confrunte si cu concurenta unor banci straine, fara sediu local (si implicit fara nicio obligatie de a se conforma reglementarilor BNR), in special in sectorul clientilor corporatisti si al finantarilor municipale.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro