Deca: Avem cea mai mare creştere a costului standard per antepreşcolar, preşcolar, elev
Comisiei de Dialog Social a avizat marţi propunerile de creştere a costului standard per antepreşcolar, preşcolar, elev, a anunţat Ministerul Educaţiei.
Marţi, au fost puse în consultare publică şi avizate în şedinţa Comisiei de Dialog Social propunerile de creşteri procentuale şi în valoare absolută ale costului standard per antepreşcolar, preşcolar, elev, bazate pe analiza efectuată asupra măsurilor cu impact bugetar adoptate în anul 2023 şi a măsurilor asumate de Guvernul României pentru anul 2024.
Ministerul Educaţiei arată că, pentru cheltuieli de natură salarială, valoarea coeficientului 1 creşte cu 38%, de la 6.834 lei la 9.431 lei, „ceea ce se traduce prin cea mai mare creştere de la adoptarea mecanismului de finanţare per antepreşcolar/preşcolar/elev în sistemul de învăţământ preuniversitar. Prin aplicarea coeficienţilor de diferenţiere, valoarea costului standard poate ajunge, de exemplu, pentru nivelul antepreşcolar, la 23.150 lei”.
Pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri şi servicii, valoarea coeficientului 1 creşte cu 13,8%, respectiv de la 570 lei la 649 lei, peste media creşterilor anuale aplicate, susţine ministerul. Şi în acest caz valorile pot fi superioare, în funcţie de tipul de unitate, mediul urban/rural şi zona de temperatură în care este încadrat fiecare judeţ. Se obţin astfel valori de până la 1.058 lei în cazul nivelului antepreşcolar.
După ce vor parcurge etapa de avizare interministerială, proiectele iniţiate de Ministerul Educaţiei urmează a fi adoptate de către Guvern.
„Avem cea mai mare creştere a costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, efect direct al intrării în vigoare a pachetului legislativ adoptat anul trecut. Această majorare, atât în valori procentuale, cât şi în valori absolute, alături de veniturile salariale majorate pentru personalul din şcoli, investiţiile fără precedent în infrastructură prin PNRR, creşterea cuantumului şi a numărului de burse şi extinderea programului «Masă sănătoasă» au menirea de a îmbunătăţi semnificativ calitatea sistemului de educaţie din România”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro