Dell, întoarcerea la modelul antreprenorial
Dincolo de numerele tranzacţiei, de ordinul miliardelor de dolari, intenţia lui Michael Dell de a-şi delista compania de la bursă devine un experiment interesant: cum poate o companie care a atins nişte limite să îşi redefinească strategia.
Deşi se află pe un loc fruntaş în ierarhia producătorilor de PC-uri, compania a pierdut startul în cursa smartphone-urilor şi a tabletelor, precum şi cu tranziţia către cloud computing şi se confruntă cu pericolul scăderii masive a vânzărilor. De aceea, Michael Dell a preferat să se întoarcă la abordarea antreprenorială, iar după delistare compania va traversa, probabil, un proces amplu de reorganizare a activităţii. Valoarea tranzacţiei este de 24 miliarde de dolari, iar Michael Dell va păstra controlul, în timp ce Microsoft va deveni unul dintre cei mai importanţi acţionari.
Microsoft va investi două miliarde de dolari la Dell prin această operaţiune, iar fondul Silver Lake Management va aduce peste un miliard de dolari. Michael Dell va contribui cu participaţia pe care o deţine, de 15,7%, evaluată la 3,6 miliarde de dolari, şi va investi alte 700 milioane de dolari cash din averea personală pentru a întregi pachetul majoritar.
Producătorul de PC-uri este listat la bursă de 25 de ani. Compania a fost fondată cu aproape 30 de ani în urmă în campusul Universităţii din Texas cu un capital de 1.000 de dolari. La un moment dat, valoarea de piaţă a companiei depăşea 100 miliarde de dolari. Dell a fost cel mai mare producător de PC-uri până în 2007, când a fost depăşit de Hewlett-Packard, răsturnare care l-a determinat pe Michael Dell să revină în funcţia de CEO după o pauză de trei ani.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro