Deloitte: În SUA, cheltuielile cu începerea anului şcolar stagnează în 2024, mulţi părinţi fiind îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară personală, dar şi în legătură cu mersul economiei. ”Comportamentul se regăseşte şi în ţările europene”

Autor: Roxana Rosu Postat la 22 august 2024 46 afişări

Deloitte: În SUA, cheltuielile cu începerea anului şcolar stagnează în 2024, mulţi părinţi fiind îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară personală, dar şi în legătură cu mersul economiei. ”Comportamentul se regăseşte şi în ţările europene”

Părintii din Statele Unite vor cheltui în această toamnă pentru începerea anului şcolar sume similare cu cele de anul trecut, în conditiile în care 73% dintre ei se declară îngrijoraţi cu privire la creşterea preţurilor pentru cumpărăturile zilnice, iar în familiile cu venituri reduse şi medii bugetul pentru uniforme şi rechizite va fi chiar mai mic decât în 2023, reiese din studiul Deloitte back-to-school 2024.

Astfel, părintii cu venituri reduse şi medii spun că vor cheltui mai puţin cu 4%, respectiv 9%, din cauza faptului că au mai puţini bani disponibili pentru cumpărături (47%) sau pe fondul temerilor cu privire la evoluţia economiei (44%).

Doar cei cu venituri ridicate estimează că vor cheltui mai mult anul acesta (5%), însă doar pentru că şi produsele destinate revenirii la şcoală s-au scumpit (67%).

„Rezultatele studiului evidenţiază faptul că părinţii sunt preocupaţi de reducerea cheltuielilor, în general, şi acordă o importanţă tor mai mare economisirii. Comportamentul se regăseşte şi în ţările europene, unde consumatorii încă nu sunt suficient de încrezători în procesul de reducere a inflaţiei şi rămân prudenţi în privinţa cheltuielilor. Conform Eurostat, în primul trimestru din acest an, consumul populaţiei a crescut cu 0,2% în zona euro, în timp ce rata de economisire a avansat cu 1,4% comparativ cu trimestrul anterior. În aceste condiţii, comercianţii trebuie să îşi adapteze gama de produse pentru a satisface cerinţele de preţ ale cumpărătorilor, să îşi diversifice canalele de vânzare şi modul în care interacţionează cu clienţii, atât fizic, cât şi în online”, a declarat Raluca Bâldea, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, şi Liderul industriei de retail şi bunuri de larg consum.

În aceste condiţii, bugetul estimat pentru astfel de cumpărături rămâne apropiat de cel de anul trecut (echivalentul a 586 de dolari/copil, cu 11 dolari mai puţin decât în 2023), iar piaţa totală se menţine în jurul a 32 de miliarde de dolari. Vânzările de haine, accesorii şi rechizite şcolare rămân constante, dar cele de produse de tehnologie (computere, hardware, terminale electronice sau abonamente digitale) scad cu 11% faţă de 2023. În situaţia în care intervin presiuni pe buget şi trebuie reduse costurile, părinţii spun că vor reduce sumele alocate pentru rechizite şcolare (40%) şi pentru îmbrăcăminte (28%).

Pe de altă parte, însă, 86% dintre părinţi şi-au înscris copiii la activităţi extraşcolare, pentru care estimează că vor cheltui aproximativ 582 de dolari pentru fiecare copil pe an. Aceştia susţin că astfel de activităţi sunt importante pentru că reprezintă o investiţie în viitorul copiilor (73%), sunt benefice pentru sănătatea mintală a acestora (58%) şi le ocupă timpul când ei sunt la muncă (56%).

Totodată, conform studiului, pentru cumpărători, preţul este mai important decât loialitatea - 67% vor schimba brandul dacă cel preferat devine scump, 62% vor face cumpărăturile la magazine accesibile în locul celor preferate, iar 50% vor alege mărcile proprii ale retailerilor în defavoarea celor cu notorietate.

În contextul creşterii interesului pentru protecţia mediului, tot mai mulţi părinţi susţin economia circulară, astfel că 43% (faţă de 40% în 2023) spun că vor cumpăra produse la mâna a doua pentru începerea şcolii. Însă aceştia cheltuiesc doar cu 7% mai puţin decât ceilalţi.

Studiul Deloitte back-to-school 2024, ajuns la cea de-a 17-a ediţie, este realizat pe baza unui sondaj derulat în rândul a circa 1.200 de părinţi din Statele Unite ale Americii cu copii de şcoală.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cheltuieli,
parinti,
reducere,
scadere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.